Αδυνάτισμα: Το συχνό λάθος που κάνουμε όταν γυμναζόμαστε
Αν γυμνάζεστε με σκοπό να χάσετε βάρος, τότε αυτό σας αφορά
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας «μπορώ να πάω το βράδυ για φαγητό με φίλους μόνο αν κάνω πρώτα μία ώρα γυμναστική»; Ή, «μόλις κάψω 600 θερμίδες, μπορώ να πάρω το αγαπημένο μου επιδόρπιο από το ζαχαροπλαστείο»; Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος χρησιμοποιούν τη γυμναστική ως έναν τρόπο να τρώνε περισσότερο, αλλά έχει αυτή η στρατηγική αποτέλεσμα;
Γιατί αυτή η στρατηγική αδυνατίσματος δεν λειτουργεί
«Υπάρχουν πάντα οφέλη από την ισορροπία θερμίδων, αλλά ο στόχος να ‘κερδίζετε’ το φαγητό σας μέσω της άσκησης είναι συνήθως μια χαμένη μάχη για διάφορους λόγους», λέει η Samantha McKinney, διαιτολόγος και personal trainer.
«Αρχικά, ο υπολογισμός θερμίδων δεν είναι ακριβής. Είναι δύσκολο να υπολογίσετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που καίτε με τη γυμναστική και ακόμη και αν μπορούσατε, δεν θα ξέρετε πόσες από αυτές τις θερμίδες προέρχονταν από λίπος και πόσες προέρχονταν από υδατάνθρακες», λέει η McKinney. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε με ακρίβεια πόσες θερμίδες υπάρχουν σε ό,τι φάγατε στη συνέχεια.
«Ο μεταβολισμός μας είναι περίπλοκος, δεν πρόκειται για μια απλή εξίσωση. Το να στηριχθούμε στην άσκηση για να ακυρώσουμε τις κακές διατροφικές επιλογές είναι στην καλύτερη περίπτωση μια αναποτελεσματική στρατηγική και επιβλαβής στη χειρότερη», λέει η McKinney.
Επιπλέον, η προπόνησή σας και η «ανταμοιβή» μετά την προπόνηση ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν ανταλλαγή ίσων θερμίδων – ακόμα κι αν νομίζετε ότι το κάνουν. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε τις θερμίδες που καίμε με τη γυμναστική και να υποτιμούμε τις θερμίδες που παίρνουμε από τα τρόφιμα», εξηγεί η McKinney.
Εάν υπερεκτιμάτε τακτικά τις θερμίδες που κάψατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής και υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που σας δίνει το φαγητό σας, το βάρος σας πιθανότατα θα αυξηθεί.
Ίσως το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η συνεχής προσπάθεια να «κερδίσετε» το φαγητό σας με τη γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε μια κακή σχέση τόσο με την άσκηση όσο και τη διατροφή. «Αυτή η προσέγγιση καθιστά πολύ εύκολο το να αναπτύξετε έναν λάθος τρόπο σκέψης», τονίζει η McKinney.
Αντί να βλέπετε το φαγητό ως έναν απολαυστικό τρόπο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με καύσιμα, μπορεί να αρχίσετε να συσχετίζετε το φαγητό με αισθήματα ντροπής ή ενοχής και να βλέπετε την άσκηση ως τιμωρία.
Να θυμάστε ότι ο πιο υγιεινός και αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε βάρος είναι συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή με τακτική άσκηση και όχι ο εμμονικός υπολογισμός θερμίδων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις