Τουρκία: Αποκλιμάκωση με Αθήνα, επίθεση σε Λευκωσία – Τι επιδιώκει με το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ
Λίγες ώρες μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι που είχε αγκυροβολήσει και φέρεται να κατευθύνεται στις δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται και από μια τουρκική κορβέτα, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή
Εκ νέου κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το απόγευμα της Τετάρτης, με την Τουρκία που -ενώ εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα- να βάζει τώρα στο στόχαστρο την Κυπριακή ΑΟΖ, κίνηση που αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπει την αναθεωρητική πολιτική της.
Παρά τη γενική εικόνα ότι ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε υπό την πίεση του ευρωπαϊκού κυρίως παράγοντα αλλά και έχοντας λάβει το ισχυρό μήνυμα αποτροπής από την Ελλάδα, μετατοπίζει την κρίση που δημιούργησε προκειμένου να «παγιδεύσει» Αθήνα και Λευκωσία, θέτοντας εκ νέου τις δύο πλευρές σε κατάσταση συναγερμού.
Λίγες ώρες μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι που είχε αγκυροβολήσει και φέρεται να κατευθύνεται στις δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται και από μια τουρκική κορβέτα, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του.
Τι επιδιώκει η Άγκυρα
Η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει παράνομη NAVTEX για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι ενδεικτική των προθέσεών της, τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει έτοιμη για διάλογο και αναστολή των παράνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, επιχειρείται η «διάσπαση» του μετώπου Αθήνας – Λευκωσίας, καθώς η ελληνική πλευρά θα εμφανίζεται εκτεθειμένη αν αποδέχεται τις καλές προθέσεις της Τουρκίας για διάλογο, ενώ το Barbaros θα πραγματοποιεί παράνομες έρευνες που κατάφωρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, υποστήριξε πως «Κύπρος και Ελλάδα είναι ένα και το αυτό» και στόχος της Τουρκίας είναι να προβοκάρει τη χώρα μας. «Η στρατηγική της Τουρκίας είναι κοινή για την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η αποκλιμάκωση της έντασης την οποία επιστρατεύουν σύμμαχοι και εταίροι για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου φαίνεται πως είναι προσωρινή και κάθε άλλο παρά έχει περιορίσει ή εξαλείψει την απειλή.
Σύμπλευση Αθήνας – Λευκωσίας
Η μεταστροφή της Άγκυρας με την υποχώρηση των ιδιαίτερα υψηλών τόνων του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουναντίον εντείνουν τους προβληματισμούς για επαναφορά της έντασης, μετά την πάροδο του ιδιότυπου μορατόριουμ.
Κάτι στο οποίο συγκλίνουν οι πρώτες διπλωματικές εκτιμήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές παρουσιάζουν απόλυτη ταύτιση απόψεων στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, επιδιώκοντας οριστική επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συνομιλία Νίκου Δένδια – Νίκου Χριστοδουλίδη.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα, συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες, συμφωνώντας να βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό για τις επόμενες κινήσεις.
- «Η γη της ελιάς»: Η απαγωγή που συγκλονίζει τη Μάνη
- Τουρκία: Κλείδωσε η αγορά Eurofighter – 40 μαχητικά θα προμηθευθεί η Άγκυρα
- Φυσικό αέριο: Η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ
- Πιτσιλής: Αυτές είναι οι σύγχρονες προκλήσεις των φορολογικών διοικήσεων
- ΚΕΔΕ: Στήριξη στους Δήμους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων
- Κλιματική αλλαγή: Η πετρελαιοβιομηχανία ζητά από τον Τραμπ να ξηλώσει τις πολιτικές Μπάιντεν