Αυστρία: «Φωτεινός σηματοδότης» θα δείχνει πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με κοροναϊό
Η δοκιμαστική λειτουργία για το πολυαναμενόμενο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τον περιορισμό του κοροναϊού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου και η τακτική λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ.
Η δοκιμαστική λειτουργία για το πολυαναμενόμενο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τον περιορισμό του κοροναϊού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου και η τακτική λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.
Σε δηλώσεις του, μετά την τελευταία εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου πριν από τις θερινές διακοπές, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι για την εφαρμογή του συστήματος δημιουργείται μία Επιτροπή Ειδικών στην οποία θα εκπροσωπούνται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων είχαν συμφωνήσει στις 10 Ιουλίου σε μία ευρεία συνεργασία για την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στην Αυστρία, μέσω και της από κοινού επεξεργασίας του προαναγγελθέντος συστήματος «φωτεινού σηματοδότη».
Στόχος, όπως αναφερόταν σχετικά, είναι μία ομοιόμορφη προσέγγιση, διατηρώντας παράλληλα το περιφερειακό πεδίο δράσης, ώστε να αποφεύγεται ένα εκ νέου «κλείδωμα» σε εθνικό επίπεδο.
Ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ είχε εξαγγείλει ήδη στις αρχές Ιουλίου τη λειτουργία στην Αυστρία, «το αργότερο από τον Σεπτέμβριο, ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που, όπως ένας χάρτης για κίνδυνο χιονοστιβάδας, θα δείχνει «με την πρώτη ματιά» την τρέχουσα κατάσταση και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κοροναϊό.
Όπως τόνισε ο ίδιος και στις σημερινές δηλώσεις του, αυτός ο «φωτεινός σηματοδότης κοροναϊού» θα βοηθά στο μέλλον στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην εκτίμηση πόσο υψηλός είναι, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας.
«Ένα απλό σχήμα τεσσάρων σταδίων από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο σε πράσινο» θα μπορεί πάνω σε επιστημονική βάση να καθιστά ορατή την τρέχουσα κατάσταση και επίσης να καθορίζει πότε απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και πότε μπορούν να χαλαρωθούν τα μέτρα», ανέφερε.
Σημειώνεται πως ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» και, επομένως, μια περιφερειακή διαφοροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, είχε ζητηθεί ήδη πριν από αρκετές εβδομάδες από αρκετές πλευρές, με τον δήμαρχο του Ίνσμπρουκ, Γκέοργκ Βίλι, να είναι ο πρώτος πολιτικός που το είχε υποστηρίξει ήδη τον περασμένο Μάιο, αλλά τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αντιδράσει αρνητικά.
Ένα τέτοιο μοντέλο έχει ήδη αναπτυχθεί στο Γκρατς από τον εμπειρογνώμονα σε θέματα δημόσιας υγείας Μάρτιν Σπρένγκερ, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μόνον εάν τα δεδομένα εισάγονται γρήγορα από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να αποκλείσουν τη δυνατότητα εξάπλωσης πέρα από την περιοχή.
Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και σε σύγκριση με χθες, Τρίτη, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον ιό αυξήθηκε στην Αυστρία κατά 169 και ο συνολικός αριθμός των νοσούντων με κοροναϊό ανερχόταν πλέον σε 1.606 σήμερα στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, 94 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, οι 20 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 698, έχουν καταγραφεί συνολικά 20.822 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν διενεργηθεί 870.602 διαγνωστικά τεστ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις