Η «Πραιτωριανή Φρουρά» του Τραμπ – Ποιοι κάνουν καταστολή διαδηλώσεων
Ποιο είναι το ομοσποδιακό ένοπλο σώμα που αναλαμβάνει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Τραμπ και κατά των φυλετικών διακρίσεων
- Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
- Επιμένει η κρίση για το φυσικό άεριο στην Ευρώπη - Ποια η τιμή του TTF
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε σαφής. Σε όποια πόλη ξεσπούν ταράχες την επιβολή της τάξης θα αναλαμβάνουν ομοσπονδιακοί πράκτορες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να στείλω 50.000 με 60.000 άτομα». Στην πορεία της συζήτησης ανέβασε τον αριθμό στις 75.000.
Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι»
Αρχικά ο Τραμπ προσπάθησε να φανεί σεβαστικός απέναντι στα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και στην αυτονομία των πολιτειών: «Θα πρέπει να μας καλέσουν», δήλωσε, όμως δευτερόλεπτα μετά το μετάνιωσε προσθέτοντας «Ως ένα βαθμό θα πρέπει να κάνουμε κάτι ισχυρότερο από το να [περιμένουμε να] μας καλέσουν. Θα πάμε σε όλες τις πόλεις, σε κάθε πόλη. Είμαστε έτοιμοι»
Αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα μιλάμε ουσιαστικά για «γενική επιστράτευση» των ομοσπονδιακών πρακτόρων της χώρας καθώς σύμφωνα με έρευνα του κρατικού Bureau of Justice Statistics το 2019, οι ΗΠΑ, ως το 2016 που κρατούνταν σχετικά στοιχεία, διέθεταν συνολικά περίπου 100.000 πράκτορες.
Μία από τις πόλεις στις όποιες τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ένταση είναι το Πόρτλαντ, της Πολιτείας Όρεγκον. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά των φυλετικών διακρίσεων, και μερίδα αυτών ξεσπά σε βανδαλισμούς. Η ένταση μεταξύ δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών βγήκε εκτός έλεγχου, με τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλει απρόκλητης αστυνομικές επίθεσης με δακυργόνα. Διαδηλώτρια πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από ομοσπονδιακούς πράκτορες ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αρπαγές και συλλήψεις πολιτών από πράκτορες που βγαίνουν μέσα από οχήματα που δεν φέρουν διακριτικά.
This is video of unmarked federal officers detaining and basically kidnapping American citizens in Portland.
Trump is trying to see how much he can get away with and expanding the power of the Executive.
— 🔥 98 days 🔥 (@davidhogg111) July 17, 2020
Στα πλάνα που έφτασαν από τις συγκρούσεις του Πόρτλαντ μεταξύ διαδηλωτών και ομάδων καταστολής διακρίνονται να επιχειρούν ομάδες ανδρών ντυμένες στα χακί και με πλήρη εξάρτηση. Αν δεν ήταν πίσω τους το αστικό περιβάλλον του Πόρτλαντ, θα πίστευε κανείς ότι αποτελούν επίλεκτη ομάδα κομάντος που συμμετέχουν σε κάποια πολεμική σύρραξη, στα μετώπισθεν του εχθρού.
Federal law enforcement take down and arrest a man at the Portland riot. The mob is angered. #antifa pic.twitter.com/mBgu4jx9qR
— Andy Ngô (@MrAndyNgo) July 26, 2020
Οι επίλεκτοι του Τραμπ
Πρόκειται για την «πραιτωριανή φρουρά» του Ντόναλντ Τραμπ, τους Bortac, επίλεκτη ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).
«Η συνοριοφυλακή ανέκαθεν θεωρούσε τον εαυτό της ως μια στρατιωτική δύναμη και η προσδοκία αυτή ενεργοποιείται τώρα από την νυν κυβέρνηση», αναφέρει στον Guardian o Τζέιμς Τόμσεκ, πρώην κορυφαίος ερευνητής εσωτερικών υποθέσεων της CBP, o οποίος θυμάται παλαιούς επικεφαλής της ομάδας αυτής να δηλώνουν πως στόχος τους ήταν να «γίνουν οι πεζοναύτες της επιβολής του αμερικανικού ομοσπονδιακού νόμου».
Το πράσινο φως ο Τραμπ το έχει ήδη ανάψει: «Δεν είναι διαδηλωτές, μην τους αποκαλείτε διαδηλωτές. Είναι αναρχική που μισούν την πατρίδα μας» δήλωσε για τους διαδηλωτές του Πόρτλαντ.
Ο Τραμπ επιλέγει να χτυπήσει τους διαδηλωτές με τους Bortac και την CBP που μέχρι τώρα ήταν επιφορτισμένη με τη φύλαξη των αμερικανικών συνόρων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο σώμα επιβολής τους νόμου που μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σε περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν 111 θάνατοι.
Σύμφωνα με τον Τόμσεκ οι Bortac είναι «οι Ρόμποκοπ της αμερικανικής συνοριοφυλακής». Δρουν κατά κύριο λόγο μυστικά, έχουν εκπαιδευτεί για καταδρομικού τύπου επιθέσεις ενάντια σε συμμορίες σωματεμπόρων και έμπορων ναρκωτικών και έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
«Βίαιοι και ρατσιστές»
Σημαντικές πληροφορίες για τους Bortac δίνει η πρώην πράκτορας της CBP, Τζεν Μπάντ. H Mπαντ αποχώρησε, το 2001 όταν ανακάλυψε ότι σταθμάρχης της CBP ήταν παράλληλα και έμπορος ναρκωτικών. Όπως καταγγέλλει η Μπάντ, της πρότειναν προαγωγή για να κερδίσουν τη σιωπή της αλλά αρνήθηκε. Η Μπάντ θυμάται τους Bortac «να ζουν σε μικρές ομάδες, σαν πεζοναύτες και να περνούν το χρόνο τους κάνοντας στρατιωτικού τύπου ασκήσεις». Τους περιγράφει μάλιστα ως «τους πιο βίαιους και ρατσιστές σε όλες τις δυνάμεις επιβολής του νόμου».
Ένα από τα πιο αγαπημένα αφηγήματα του Ντόναλντ Τραμπ, ήδη από τα πρώτα βήματα της προεδρικής του θητείας ήταν η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στις πόλεις που διοικούνται από δημάρχους των Δημοκρατικών. Στην πρώτη του ομιλία μάλιστα ως πρόεδρος της Αμερικής αναφερόμενος σε αυτό αποκάλεσε την κατάσταση που κατά τον ίδιο επικρατούσε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ως «Αμερικανική Σφαγή».
Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται δημιουργός ενός τραγικού φαύλου κύκλου που μόνο σε τηλεοπτικές σειρές για δυστοπικές κοινωνίες θα μπορούσαμε να δούμε: Το κράτος αδιαφορεί για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, ξεσπούν συγκρούσεις και εξεγέρσεις στις οποίες ο αμερικανός Πρόεδρος απαντά με περαιτέρω κρατική βία και την εμπλοκή στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον Τόμσεκ, από το 2006 ως το 2014 που ερευνούσε ο ίδιος τη δράση της CBP, υπήρξαν δεκάδες υποθέσεις στις οποίες καταγράφηκε άσκοπη χρήση θανατηφόρας βίας που οδήγησε σε μη αναγκαίους θανάτους. «Είδα ξανά και ξανά περιστατικά όπου άνθρωποι – πάντοτε Λατίνοι, σχεδόν πάντα Μεξικανοί πολίτες – έχαναν τη ζωή τους στα χέρια των συνοριοφυλάκων».
Ο Ντάνιελ Μαρτίνεζ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ανέλυσε, για λογαριασμό του Αμερικανικού Συμβουλίου Μετανάστευσης,τον τρόπο που χειρίστηκε η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων τις καταγγελίες για κακοποίηση και διαπίστωσε ότι η CBP δρα σε καθεστώς ατιμωρησίας.
Η έρευνα του Μαρτίνεζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει «μια κουλτούρα απάνθρωπης και εξευτελιστικής βαναυσότητας απέναντι σε μετανάστες και ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα»
Η κυβέρνηση Μπους ήταν αυτή που ενίσχυσε δραστικά την CBP, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πρακτόρων της στα σημερινά επίπεδα των 20.000 και εκτοξεύοντας το μπάτζετ της στο 1.5 δισ. δολάρια που βρίσκεται σήμερα. Δικαίως λοιπόν η ίδια CBP αυτοχαρακτηρίζεται, στην ιστοσελίδας της, ως «ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς επιβολής του νόμου στον κόσμο»
Η CBP δηλώνει ότι αποστολή της είναι «να κρατά τους τρομοκράτες και τα όπλα τους έξω από τις ΗΠΑ» το θέμα είναι όμως ποιος θα κρατήσει τα δικά της όπλα και τον τρόμο που αυτή προκαλεί έξω από τις πόλεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις