Τουρισμός : Ανοιχτή πληγή για τους ξενοδόχους – Πλήγμα για Ελλάδα και Ευρώπη
Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση τουρισμός εν μέσω, μάλιστα, νέας έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού.
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι ξένες χώρες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Στην Αθήνα εκφράζονται φόβοι πως η ταξιδιωτική κίνηση θα παραμείνει «ασθενική» και τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κοροναϊού.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου κλείνει με πληρότητες κάτω των αρχικών προβλέψεων με κατά μέσο όρο 25%, σύμφωνα άλλωστε με την ξενοδοχειακή αγορά.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση η τουριστική αγορά ποντάρει σε νέες κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων των πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς που έχει τεθεί. Επί του παρόντος όμως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω εκτιμήσεις, όπως επισημαίνουν φορείς από το τουριστικό περιβάλλον.
«SOS» από ξενοδόχους για τις κρατήσεις
Το πλήγμα, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του χώρου, είναι μεγαλύτερο σε δημοφιλείς προορισμούς που στηρίζονται σε ροή από τους tour operators, όπως η Κρήτη. Την ανησυχία των νησιωτών, ότι τα αυξημένα κρούσματα στα αστικά κέντρα της χώρας θα οδηγήσουν σε πτώση του τουρισμού, εξέφρασε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου.
Ο κ. Χαλκιαδάκης απηύθυνε έκκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να υπάρξει κίνδυνος να χαθεί ολοκληρωτικά η τουριστική σεζόν και στα νησιά.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση τουρισμού. Έχουμε περάσει ένα μήνα αρκετά καλό. Έχουμε δείξει πόσο ασφαλές είναι το νησί μας. Θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό. Μέχρι τώρα είχαμε 12 κρούσματα με 215 χιλιάδες αφίξεις μέχρι τις 31 του μήνα. Στα αστικά κέντρα πρέπει να πάρουν θέση οι πολιτικοί, να μην μας πάρουν όλους σβάρνα. Στην Ισπανία συνέβη κάτι ανάλογο. Οι Βρετανοί τουρίστες που γυρίζουν στη Μεγάλη Βρετανία μπαίνουν 14 μέρες σε καραντίνα, οπότε αυτό είναι αποτρεπτικό», εξήγησε ο κ. Χαλκιαδάκης.
«Στο νομό Ηρακλείου βρισκόμαστε αρκετά ψηλά στις κρατήσεις, καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Έχει ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων, η πληρότητα αρχίζει να ανεβαίνει, έρχονται νέες κρατήσεις καθημερινά. Οι αφίξεις των αεροπλάνων στην Κρήτη καθημερινά αυξάνονται. Πρέπει, όμως, να προστατευτούμε από τις χώρες που φέρνουν τον ιό, όπως η Ρουμανία. Το 95% των κρουσμάτων μας είναι από εκεί. Πρέπει κάτι να γίνει. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε να διαφυλάξουμε ό,τι έχει μείνει από τη σεζόν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, χθες από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για τον τουρισμό των επόμενων ετών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση των κεκτημένων και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τη συνέχεια.
«Είμαστε προσεκτικοί και πάντα βασιζόμαστε σε αυτά που μας λένε οι επιδημιολόγοι. Οι έλεγχοι μάς δείχνουν πως δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σε ποσοστό έχουμε 1 στα 1.000. Η κραυγή αγωνίας που ακούω όλο αυτό το διάστημα είναι από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν και για αυτούς μοχθούμε νυχθημερόν χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες όλων για ασφάλεια» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
«Μαραθώνιος» η επανεκκίνηση του τουρισμού
Σε άρθρο του στη Naftemporiki ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Φραγκάκης αναφέρει ότι «η επανεκκίνηση του τουρισμού φέτος θα είναι ένας μαραθώνιος, δεν θα είναι σπριντ».
Αναφορικά με τα τουριστικά έσοδα ο κ. Φραγκάκης αναφέρει ότι το 2019 έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 25% συνολικά. Είναι μεγάλα νούμερα τα οποία προφανώς καταδεικνύουν το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας. Ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας το ποσοστό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τον Τουρισμό φτάνει το 97%! Κατανοεί λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στην οικονομία μας η κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει χτυπήσει μεταξύ άλλων και τον τουρισμό μας. Η φετινή χρονιά θα είναι προφανώς πολύ διαφορετική. Θα ήθελα όμως να δω όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να είναι ανοικτές και όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν»
«Το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για τον τουρισμό μας και συνολικά για την οικονομία. Εάν όλα πάνε καλά, θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης και τότε είναι που θα κεφαλαιοποιήσουμε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος συνολικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.
Στο «κόκκινο» και ο παγκόσμιος τουρισμός
Η πανδημία του κοροναϊού στοίχισε 320 δισ. δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Όπως μεταδίδει το BBC και σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, οι απώλειες ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες που στοίχισε στον παγκόσμιο τουρισμό η οικονομική κρίση του 2009.
Ο αριθμός των τουριστών από την άλλη μειώθηκε κατά 300 εκατομμύρια, που σημαίνει μείωση 56% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε μια συμπυκνωμένη και μουδιασμένη τουριστική σεζόν που σημαδεύτηκε από τα lockdown που προηγήθηκαν κρατώντας τα αεροσκάφη καθηλωμένα και βάζοντας τα αεροπορικά ταξίδια στον πάγο.
Αναμφισβήτητα μία από τις χώρες που έπληξε σημαντικά η πανδημία τους προηγούμενους μήνες ήταν η Ισπανία η οποία δεν πρόλαβε καλά καλά να χαλαρώσει τους περιορισμούς και άρχισε να βλέπει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας.
Να σημειωθεί ότι η αεροπορική κίνηση παρόλο που είδε μια μικρή αύξηση στην αρχή του καλοκαιριού και με το άνοιγμα των συνόρων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, άρχισε πάλι να «ζορίζεται» με την έξαρση των κρουσμάτων που σημειώνεται σε πολλές περιοχές αναγκάζοντας άλλες χώρες να διακόψουν τις μεταξύ τους προσφάτως αποκατεστημένες συνδέσεις, όπως πχ η Ελλάδα διέκοψε την αεροπορική σύνδεση με τη Σερβία, ή ωθώντας τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για την είσοδο σε μια χώρα, όπως πχ η Βρετανία επέβαλε 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία. Επομένως ό,τι πλήγμα δεν προκάλεσαν τα lockdown, το επέφεραν τώρα οι αναζωπυρώσεις του ιού.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), η παγκόσμια εμπορική αεροπορική κίνηση δεν αναμένεται να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση του νέου κοροναϊού μέχρι το 2024, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η ΙΑΤΑ υπολογίζει ότι η πτώση της εναέριας κυκλοφορίας θα μειωθεί κατά 63% φέτος, αντί για 55% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της ενώ τα διαφυγόντα κέρδη του τομέα για το 2020 εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 419 δισεκατομμύρια. Θα μειωθούν δηλαδή στο μισό τα έσοδα του τομέα παγκοσμίως.
- Φερστάπεν: «Δεν είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο, αλλά καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο»
- Όχι, δεν είμαστε «υπερβολικές»
- Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις απάτες deepfake – Γιατί προτιμούν τον Έλον Μασκ
- Ιζαμπέλα Ροσελίνι: «Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία, την ελαφρότητα, που έρχεται με τη γήρανση»
- Το «MEGA Σαββατοκύριακο» ήταν ο μεγάλος νικητής της πρωινής ενημέρωσης
- «Μεγάλη Εικόνα»: Ο Γιάννης Μπέζος για τη ζωή, την Τέχνη και όσα συμβαίνουν γύρω μας