Κοροναϊός : Με σύμμαχο τον συνωστισμό ο ιός – Στο τραπέζι το πλαφόν στα κλαμπ
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι νέοι βρίσκονται πίσω από την αναζωπύρωση του κοροναϊού παγκοσμίως.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Έτοιμοι να πάρουν νέα μέτρα για τον κοροναϊό είναι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει φτάσει το «κόκκινο» μετά και την ανακοίνωση 65 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη.
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα διενεργήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ακριβώς για να συζητηθούν οι εξελίξεις με τη διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα.
O «κύριος πονοκέφαλος» είναι οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σε μπαρ, κλαμπ και παραλίες. Μάλιστα, συζητήθηκε στο Μαξίμου το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα το πλαφόν στον αριθμό των πελατών στα κέντρα διασκέδασης.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι νέοι βρίσκονται πίσω από την αναζωπύρωση του κοροναϊού παγκοσμίως και αυτό ίσως πρέπει να προβληματίσει όλους όσους είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν δημιουργείται συγχρωτισμός μόνο στα πάρτι της Μυκόνου: οι εικόνες συνωστισμού είναι καθημερινές, είτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε στις τράπεζες, είτε στην εστίαση.
Μαγιορκίνης: Στο τραπέζι το πλαφόν στα κλαμπ
Όπως είπε ο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης» δήλωσε πάντως.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα και θα συμβεί και αυτό».
«Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας. Ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική» επισήμανε.
«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.
Όσον αφορά στα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες».
Τα εγχώρια κρούσματα, συνέχισε, δεν πρέπει να τα βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα.
Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων «ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερο νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό.
Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης, όχι ορφανά.
Μητσοτάκης: Μέτρα σε ΜΜΜ και κέντρα διασκέδασης εάν χρειαστεί
Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει θορυβήσει ειδικούς και κυβέρνηση. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τονίστηκε, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.
Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.
«Απαράδεκτα τα φαινόμενα συναθροίσεων»
Πάντως όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,σ την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκε για το αν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας με κάποιες χώρες των Βαλκανίων, όπως την Βόρεια Μακεδονία, καθώς αύριο λήγει η σχετική ΚΥΑ.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανάλογες ανακοινώσεις.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα των συναθροίσεων.
«Λέμε όχι στον συνωστισμό, δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμα τον πόλεμο».
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.
Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις