Προετοιμασία 5΄, Ψήσιμο 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

500 γρ. καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια από το σώμα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα πράσα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

4 πράσα, σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 ντομάτες, σε καρεδάκια

1 κ.σ. ζάχαρη

Για τη βινεγκρέτ πάπρικας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμός λεμόνι

1 κ.γ. μέλι

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

4 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. πάπρικα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανάβουμε το γκριλ στην πιο δυνατή ένταση και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Λαδώνουμε τα καλαμάρια με το λάδι και τα ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Πράσα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και αφήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τα καραμελωμένα πράσα και από πάνω το ψητό καλαμάρι.

Βινεγκρέτ: Σε ένα σέικερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μέλι,  τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πάπρικα. Ανακινούμε και περιχύνουμε.