Δεν το πίστεψε κανένας όμως…
Ο τελικός κυπέλλου και η ΕΠΟ
- Τουλάχιστον 891 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα - Το αρνητικό ρεκόρ
- Στην Ικαρία αδερφές μου, στην Ικαρία: Τα μυστικά της μακροζωίας στο νησί του Αιγαίου
- Να μοιράζομαι το κρεβάτι με τον σκύλο μου; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε
- Missing alert για 33χρονο στον Βόλο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής για έξι ημέρες
Μπορείς ως ομοσπονδία να μην κάνεις τον τελικό του Κυπέλλου εξευτελίζοντας μια διοργάνωση, μπορείς να αφήνεις το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς Επιτροπή Εφέσεων μέχρι τα μισά του Οκτώβρη, μπορείς να προκαλείς με τις αποφάσεις σου ακόμα και τον καλόβολο Χέρμπερτ Χούμπελ, αλλά όλα αυτά έχουν έναν αντίκτυπο: χάνεις τελείως τη σοβαρότητά σου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χθες έγινε γνωστό πως κάποιος υπάλληλος (;) της ΕΠΟ ασθένησε από κορωνοϊό – δεν είναι παράξενο (αφού τα κρούσματα πάλι αυξάνονται…) και ας ελπίσουμε ο άνθρωπος να το περάσει χωρίς περιτέρω επιπλοκές. Ομως το τραγικό (και όχι αστείο…) της ιστορίας είναι ότι κανείς αυτό δεν το πήρε στα σοβαρά όταν έγινε γνωστό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων όλοι έλεγαν πως «τα λαμόγια κάτι σκαρφίστηκαν για να κλείσουν την ομοσπονδία καλοκαιριάτικα και να πάνε διακοπές…». Αδικο πολύ. Αλλά ό,τι σπέρνεις θερίζεις.
Τροπολογία
Προχθές έγινε γνωστό ότι με βάση μια τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη οι εκλογές όλων των ομοσπονδιών θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου. «Ειδικά για το έτος 2020 οι γενικές συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών συγκαλούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων τους διεξάγονται υποχρεωτικά εντός του τελευταίου διμήνου του έτους αυτού, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, βάσει του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020, παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η τροπολογία κατατέθηκε δύο μέρες μετά την απόφαση της ΕΠΟ να προκηρύξει εκλογές στις 9 Οκτωβρίου – θυμίζω ότι ήδη η προκήρυξη των εκλογών τον Ιούλιο κατέληξε με τις ευλογίες της FIFA/UEFA στο καλάθι των άχρηστων.
Επίδειξη
Υπάρχει καμιά διαφορά από το αν θα γίνουν Οκτώβρη ή τέλη Νοεμβρίου; Λογικά καμία. Απλά ο Αυγενάκης κάνει επίδειξη δύναμης και απαντά στην ομοσπονδία θυμίζοντάς της ποιος διοικεί τον αθλητισμό: ο υφυπουργός αποδεικνύεται σκληρός παίκτης, αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν το παιχνίδι είναι δικό του ή της κυβέρνησης. Η λογική λέει το δεύτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το βέβαιο είναι πως η ΕΠΟ ούτε επιστολές θα στείλει στη FIFA αυτή τη φορά, ούτε θα βγάλει κάτι αν μια αντιπροσωπεία της τρέχει στη Νιόν και στη Ζυρίχη. Δεν είναι και καιρός για ταξίδια τώρα με την έξαρση του ιού. Οσοι φώναζαν και έβγαζαν γλώσσα θα περιμένουν τι θα πει η κυβέρνηση. Το σκηνικό είναι πλέον ξεκάθαρο: μετά από μήνες τάχα μου αντίστασης, παραδόθηκαν.
ΕΕΑ
Στην τροπολογία του Αυγενάκη υπάρχει και κάτι ακόμα κατά τη γνώμη μου σημαντικό: η παράταση της θητείας των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τρεις μήνες. Το γεγονός ότι αναγγέλλονται αλλαγές στη σύνθεσή της στη συνέχεια δεν είναι και τόσο σημαντικό: σημαντικό είναι ότι η ΕΕΑ θα πρέπει να δώσει πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα με την παρούσα σύνθεση, αυτή που αποφάσισε ύθστερα από έρευνα πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη έχουν την ίδια ιδιοκτησία. Εχω πραγματικά μεγάλη περιέργεια για το πώς θα κριθούν οι φάκελοι των δύο ΠΑΕ. Βέβαια όλα θα είναι απλούστατα για την Επιτροπή αν η Ξάνθη έχει πάψει να υπάρχει. Το θεωρώ απίθανο και πιστεύω πως κάποιος θα βρεθεί να την αναλάβει, αλλά έτσι εξηγούνται και όσα εκεί συμβαίνουν τελευταία. Κι αν κανείς το σκεφτεί, αυτή η παράξενη απόφαση διάλυσής της μοιάζει με μια ακόμα απόδειξη πως κάτι παράξενο συνέβη εκεί μετά την εμπλοκή του Ιωάννη Καλπατζίδη, του ανιψιού δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη. Αλλά μπορεί να είναι όλα καθαρά και καταπληκτικά και να φταίω εγώ που το καλοκαίρι έχω τη συνήθεια να διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα…
Καρνέζης
Τι άλλο διαβάζω; Οτι ο Ορέστης Καρνέζης θα δοθεί από την Νάπολι στη Λιλ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του 21χρονου νιγηριανού επιθετικού Βίκτορ Οσιμεν. Αν η μεταγραφή ολοκληρωθεί ο Καρνέζης θα έχει αγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα (με τη Γρανάδα), στο αγγλικό (με τη Γουότφορντ), στο ιταλικό (με την Ουντινέζε και τη Νάπολι) και στο γαλλικό: θα του λείπει ένα πέρασμα από τη Γερμανία για να κάνει κάτι αδιανόητο για έλληνα ποδοσφαιριστή, δηλαδή πέρασμα από όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κάτι ανάλογο πλησίασε ο Παπασταθόπουλος που αγωνίστηκε στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Αγγλία, αλλά του λείπει η Ισπανία και η Γαλλία.
Πρόβλεψη
Ο κερκυραίος πρώην βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής έχει κάνει μακριά μας μια καταπληκτική διεθνή καριέρα με όπλο τη σοβαρότητά του – κάτι που στην Ελλάδα σπανίως εκτιμάμε. Θυμάμαι τον περιπετειώδη τρόπο που είχε φύγει κάποτε από τον Παναθηναϊκό. Τότε ένας προπονητής των Πρασίνων είχε πει πως «ο καβγάς ήταν πολύ κακό για το τίποτα» θέλοντας να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι ο Καρνέζης θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί και ότι στην Ιταλία δεν θα κάνει τίποτα. Νομίζω ποτέ πρόβλεψη δεν υπήρξε περισσότερο ατυχής.
Ψάχνουν
Δεν πάνε εξίσου καλά τα πράγματα για άλλους Ελληνες του εξωτερικού: εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά που αγωνίζονται στην Αλάνια Σπορ στην Τουρκία – η παρέα του Μπακασέτα δηλαδή – που κέρδισαν το Κύπελλο στη γείτονα χώρα. Κατά τα άλλα το made in Greece έχει προβλήματα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ενημερώθηκε από τον προπονητή του στην Αρσεναλ Μικέλ Αρτέτα να βρει ομάδα. Ομάδα ψάχνει και ο Κώστας Μήτρογλου. Η εντύπωσή μου είναι ότι και οι δυο είναι στην καλύτερη ηλικία (32 χρονών…) για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μπορεί κάπου στην Ευρώπη να βρουν ένα καλό συμβόλαιο, εδώ όμως έχω την εντύπωση πως θα λατρευτούν γιατί θα κάνουν τη διαφορά.
Δελεαστικά
Δεν είναι πάντως ένα καλοκαίρι που οι έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πολλές προτάσεις και δυσκολεύονται να διαλέξουν τι θα κάνουν. Για τον Κώστα Τσιμίκα ακούγονται πολλά, αλλά ακόμα πρόταση σαν αυτή που περιμένει ο Ολυμπιακός δεν έχει φτάσει. Ο ΠΑΟΚ θα ήθελε να πουλήσει και τον Γιαννούλη και τον Λημνιό, αλλά τα ποσά που ακούγονται δεν είναι δελεαστικά για την ώρα. Η ΑΕΚ θα ήθελε 5 τουλάχιστον εκατομμύρια από τη Σέλτικ για τον Μπάρκα: δεν είναι πολλά – θυμίζω ότι προ τριετίας τόσα είχε πάρει ο Ολυμπιακός για τον νεαρό Νικολάου – όμως οι Σκωτσέζοι συνεχώς το σκέφτονται. Οι έλληνες παίκτες πρέπει να καταλάβουν πως χωρίς επιτυχίες με τη φανέλα της Εθνικής και χωρίς σπουδαία ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δύσκολα θα τραβήξουν την προσοχή ομάδων από τη Δυτική Ευρώπη. Οι καιροί είναι δύσκολοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις