Γώγος : Γιατί δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας ισχύουν μέχρι τις 4 Αυγούστού.
Φρένο στην αύξηση της πληρότητας στα πλοία έβαλε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λόγω του κοροναϊού.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας ισχύουν μέχρι τις 4 Αυγούστού.
Έτσι, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Από την πλευρά το ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα των πλοίων.
Γιατί δεν αυξήθηκε η πληρότητα;
Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά επόμενος είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».
Επίσης ο κ. Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους πχ να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης κλπ.
«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».
Τα μέτρα που ισχύουν στα πλοία
Όλοι οι επιβάτες θερμομετρούνται ενώ θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.
Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
Αυξημένη κίνηση στον Πειραιά
Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι φεύγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Το φετινό καλοκαίρι είναι, λόγω κοροναϊού, πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, αφού εκτός από τα μέτρα προστασίας, ο τουρισμός είναι αισθητά πεσμένος.
Οι επιβάτες τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, φορούν τις μάσκες, των οποίων η χρήση είναι υποχρεωτική και κρατούν ανά χείρας τα προβλεπόμενα έγγραφα με τα απαραίτητα στοιχεία για το ταξίδι τους.
- Ισραήλ: Νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία σε χώρο γαλλικής δικαιοδοσίας
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ