Κοροναϊός: Η χαλάρωση έφερε νέα αυστηρά μέτρα – Ο Αύγουστος της… μάσκας και της καθιστής διασκέδασης
Μετά τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις των ειδικών, καθώς και την αύξηση - ρεκόρ των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσε να ανακοινώσει σειρά έκτακτων μέτρων, περισσότερα από τα οποία αναμένεται να έχουν ισχύ όλο τον μήνα Αύγουστο.
Διαφορετικός αναμένεται να είναι ο φετινός Αύγουστος (και) για τη χώρα μας, με την πανδημία του κοροναϊού να σαρώνει. Η γενικότερα χαλάρωση των τελευταίων ημερών οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων και επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει την Πέμπτη απευθυνόμενος προς του λοιμωξιολόγους πως αν κρίνουν ότι πρέπει να σημάνουν συναγερμό, μην διστάσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Έτσι, λοιπόν, μετά τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις των ειδικών, καθώς και την αύξηση – ρεκόρ των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσε να ανακοινώσει σειρά έκτακτων μέτρων, περισσότερα από τα οποία αναμένεται να έχουν ισχύ όλο τον μήνα Αύγουστο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα-εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. Πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών».
Παρά το γεγονός πως οι λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη, αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι εστίες κοροναϊού που εντοπίζονται κυρίως σε χώρους διασκέδασης που συχνάζουν νέοι ηλικιακά άνθρωποι, γεγονός που πιστοποιεί και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό. Εξ’ ου και μέρος των νέων μέτρων που επεβλήθησαν αφορά στη λειτουργία μπαρ και νυχτερινών κέντρων, στα οποία θα υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται από τους ειδικούς στην αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, για τον περιορισμό των οποίων επιβάλλονται νέες οδηγίες που περιλαμβάνουν αναστολή πτήσεων και είσοδο τουριστών στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ.
Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα διαμηνύουν πως, αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα είτε συνεχιστούν οι εικόνες συγχρωτισμού, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πιο αυστηρών, μεταξύ των οποίων τοπικά lockdown.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, αποδίδοντας στην αύξηση των νέων κρουσμάτων στη γενικότερη χαλάρωση.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
- Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
- Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
- Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
- Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
- Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
- Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
- Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
- Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
- Εως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
- Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
- Εως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
- Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Μέτρα και κατά του συνωστισμού στα ΜΜΜ
Νωρίτερα, νέα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε πως υιοθετεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Από το βράδυ της Πέμπτης, ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού, ενώ προγραμματίζεται οι φορείς να εκτελούν από το Σάββατο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Ειδικότερα:
- Από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
- Οι φορείς θα εκτελούν από το Σάββατο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
Επισημαίνεται πάντως ότι «παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Παράλληλα, το υπουργείο ευχαριστεί τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. «Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
«Πιθανό επόμενο μέτρο το τοπικό ή κλαδικό lockdown»
Για τοπικά lockdown και μέτρα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από την πορεία του κοροναϊού, έκανε λόγο ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
Ο κ. Τσακρής χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως «είναι λογικό να δούμε μία έξαρση. Έχει να κάνει εν μέρει με τον τουρισμό και με τοπικά φαινόμενα».
Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι σύμμαχοι της χώρας το επόμενο διάστημα είναι η χρήση μάσκας, οι ενδελεχείς εργαστηριακοί έλεγχοι και η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση.
Σε ό,τι αφορά πιθανά νέα μέτρα, ύστερα από αυτά που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο ίδιος απέκλεισε το σενάριο νέου γενικευμένου lockdown.
«Από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλικιακής διασποράς της επιδημίας. Και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται πολύ καλή οργάνωση.
«Να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δώσουν κατάλληλες πληροφορίες για να πάρουμε τα σωστότερα μέτρα, που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα ή θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες».
Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση που τηρούν οι νέοι απέναντι στον ιό, ο καθηγητής τούς κάλεσε να τηρούν τα μέτρα καθώς δεν είναι άτρωτοι. «Οι νέοι χτυπήθηκαν περισσότερο οικονομικά και σε κοινωνικό επίπεδο» είπε και έκρινε πως υπάρχει κάποια είδους αντίσταση πλέον, η οποία, όμως, «δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη».
«Οι νέοι πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν λαμβάνουν μέτρα πρόληψης» είπε και ζήτησε να περάσει η Πολιτεία απλά μηνύματα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες ώστε «να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν κοινωνική ευθύνη για να είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού».
Παράλληλα, ο κ. Τσακρής προειδοποίησε πως το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα δυσχεράνουν την διάγνωση των περιστατικών.
«Η Ελλάδα έχει σύμμαχο τον καιρό, σε αντίθεση με άλλες χώρες» δήλωσε και έφερε πως παράδειγμα χώρες με πιο ψυχρό κλίμα ή περισσότερη υγρασία.
«Nέα επώδυνα μέτρα αν αυξηθούν τα κρούσματα»
Την ίδια στιγμή, για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά του κοροναϊού έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Υπάρχει σίγουρα διασπορά στην κοινότητα που είναι από εγχώρια κρούσματα τα οποία δυστυχώς λόγω της χαλάρωσης που υπήρξε διεσπάρησαν κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έξαρση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Παράλληλα ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης των ήδη υφισταμένων μέτρων. «Θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων σε συγκεκριμένους χώρους… Μπορούμε να κλείσουμε μπαρ, αλλά και άλλους χώρους, φυσικά υπάρχουν και άλλα μέτρα πιο επώδυνα που θα ληφθούν στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ» δήλωσε ο κ. Γώγος.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής τόνισε πως κάθε κίνηση γίνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανάλογα με αυτά προχωράμε και στα αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος θεωρεί πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.
«Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πιο επώδυνα αλλά, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα αν και κοντεύουμε να φτάσουμε σε μια κόκκινη γραμμή».
- Αμερικανικές εκλογές: Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;
- Ισραήλ: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων» λέει ο νέος υπουργός Άμυνας
- ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη για την πρωτιά – Ποιες πολιτείες θα κριθούν από μια χούφτα ψήφους
- Σπόρτινγκ: Οπαδοί και διοίκηση είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» στον Αμορίμ (pics)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας
- Χάρις ή Τραμπ; Ένας ιπποπόταμος… προβλέπει τον νικητή