Κοροναϊός: Υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες – Πώς θα γίνονται γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση εξαίρεσης των χώρων λατρείας από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Οι εικόνες συνωστισμού στους ιερούς ναούς -ανθρώπων μεγάλης κυρίως ηλικίας- ανησυχούσε τους επιδημιολόγους, οι οποίοι τελικώς εισηγήθηκαν την επιβολή του παραπάνω μέτρου
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση εξαίρεσης των χώρων λατρείας από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Οι εικόνες συνωστισμού στους ιερούς ναούς -ανθρώπων μεγάλης κυρίως ηλικίας- ανησυχούσε τους επιδημιολόγους, οι οποίοι τελικώς εισηγήθηκαν την επιβολή του παραπάνω μέτρου.
Μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και πλήθη πιστών συρρέουν στους ιερούς ναούς, πληροφορίες έκαναν λόγο για αλλαγή πλεύσης, η οποία επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες από το Σάββατο 1η έως 31 Αυγούστου.
Την πρόθεση της εκκλησίας να συμμορφωθεί με το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας, εφόσον ζητούνταν από την Πολιτεία, εξέφρασε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Αν οι ειδικοί μάς το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή. Χρειάζεται όμως μια εξήγηση, η οποία έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημείωνε, δε, μιλώντας στο Open πως «δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, τις πλαζ, όπου γίνονται συναθροίσεις να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στο χώρο της Εκκλησίας».
Όριο 100 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε όριο 100 ατόμων μέχρι και τις 15 Αυγούστου στις τελετές γάμων, βαφτίσεων και κηδειών.
Τη «χαριστική βολή» για την απόφαση αυτή φαίνεται πως έδωσε η διεξαγωγή γάμου στη Θεσσαλονίκη, όπου εξελίσσεται σε σημαντική εστία κοροναϊού. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Κυρίου, εντός του στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους Αμπελόκηπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, στο γάμο παραβρέθηκαν περισσότεροι από 300 καλεσμένοι. Μετά το τέλος του μυστηρίου, οι καλεσμένοι πήγαν σε κτήμα δεξιώσεων στην ανατολική Θεσσαλονίκη και, παρά το γεγονός πως το γλέντι είχε προγραμματιστεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο, μεταφέρθηκε σε εσωτερική αίθουσα.
Λίγες ημέρες μετά, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα πυρετού και αδιαθεσίας στην οικογένεια του γαμπρού, ο οποίος βρέθηκε τελικά θετικός στον κοροναϊό.
Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού επιβεβαιώθηκε ένα 24ωρο μετά, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, ενώ την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 ομάδα ατόμων που ήταν καλεσμένοι στον γάμο στη Θεσσαλονίκη μετέβη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Εκεί, έγιναν τεστ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 11 είναι θετικά. Δύο από αυτά (ο γαμπρός και μια συγγενής) νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο και να τεθούν σε καραντίνα.
Να σημειωθεί πως πολλοί από τους καλεσμένους του γάμου στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για κοροναϊό. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικοί είναι η νύφη, ο γαμπρός, η μητέρα του γαμπρού, η αδελφή, ο πατέρας, η σύζυγος του πατέρα, αλλά και ο DJ της δεξίωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις