Πόλη Κέρκυρας: Το εντυπωσιακό ανάκτορο, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο
Στα αμέτρητα αξιοθέατα της κερκυραϊκής πρωτεύουσας συγκαταλέγονται τρία σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: το εντυπωσιακό ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, με ενετική πολεοδομική διάταξη, ρομαντική φυσιογνωμία και ξεχωριστό χρώμα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μάλιστα, το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται από το 2007 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στα αμέτρητα αξιοθέατα της κερκυραϊκής πρωτεύουσας συγκαταλέγονται τρία σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: το εντυπωσιακό ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο.
Στο βόρειο άκρο της Σπιανάδας, κεντρικής πλατείας της πόλης της Κέρκυρας, ορθώνεται το ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.
Το εντυπωσιακό νεοκλασικό, από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αγγλοκρατίας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1819 και 1823/4.
Είναι χτισμένο από πέτρα Μάλτας και φέρει στην όψη του δωρική κιονοστοιχία με μεγαλοπρεπείς πύλες στα άκρα.
Οι τοίχοι και οι οροφές των κυρίων αιθουσών έχουν πλούσιο διάκοσμο.
Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του άγγλου αρμοστή, της Iονίου Γερουσίας και του Tάγματος των Aγίων Mιχαήλ και Γεωργίου.
Από το 1864 έως το 1913 αποτέλεσε βασιλική κατοικία.
Στο ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στεγάζονται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται από την Άπω Ανατολή και τον ευρύτερο ινδικό χώρο) και η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Σε αίθουσα του ανακτόρου εκτίθενται έπιπλα της Ιονίου Γερουσίας από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, πορτρέτα προέδρων της Γερουσίας, αρμοστών και του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ’.
Μπροστά στο ανάκτορο βρίσκεται ο ανδριάντας του άγγλου αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ.
Το Παλαιό Φρούριο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για λόγους αμυντικούς από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου.
Οι αρχικές μεσοβυζαντινές οχυρώσεις στο δικόρυφο βράχο συμπληρώθηκαν το 13ο-14ο αιώνα, ενώ το 15ο-16ο αιώνα τα τείχη αντικαταστάθηκαν από οχυρώσεις των Ενετών.
Από τις αρχές του 16ου αιώνα η οχυρωμένη νησίδα αποτέλεσε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο.
Επί Αγγλοκρατίας (1815-1864) πραγματοποιήθηκαν νέα αμυντικά έργα και οικοδομήθηκαν νέα κτίρια.
Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι Πύργοι της Ξηράς και της Θάλασσας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το κτίριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, από τα σημαντικότερα της χώρας μας.
Το Νέο Φρούριο, χτισμένο σε λόφο πάνω από το παλαιό λιμάνι, αποτέλεσε τμήμα της πρώτης γραμμής των ενετικών οχυρώσεων μετά την τουρκική πολιορκία του 1571.
Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα.
Στο χώρο του Νέου Φρουρίου βρίσκονται το επιβλητικό κτίριο των αγγλικών στρατώνων και άλλα μικρότερα κτίρια.
*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, το ανακτορικό συγκρότημα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου (πηγή: Γιάννης Τούντας).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις