Facebook : Η Αυστραλία επιβάλλει την πληρωμή των ειδήσεων που προβάλλονται από την πλατφόρμα
Σε νέα κατεύθυνση-ρύθμιση οδηγείται η Αυστραλία τόσο για το Facebook όσο και για τη Google
Η Αυστραλία θέλει να αναγκάσει το Facebook και την Google να πληρώσουν εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τις ειδήσεις.
Ποια η κατεύθυνση της Αυστραλίας;
Η Αυστραλία κινείται στο να επιβάλει νέους κανόνες που θα απαιτούσαν από το Facebook και την Google να πληρώσουν οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για τη χρήση του περιεχομένου των ειδήσεών τους.
Οι αρμόδιοι ρυθμιστές, δημοσίευσαν την Παρασκευή σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στους εκδότες ειδήσεων στη χώρα να διαπραγματευτούν αποζημίωση με τις δύο εταιρείες τεχνολογίας για την κοινή χρήση ή την προβολή των ιστοριών τους.
Θα επέτρεπε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης να διαπραγματευτούν είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά με το Facebook και τη Google – και να προβούν σε διαιτησία εάν τα μέρη δε μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός τριών μηνών, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC), η οποία εξέθεσε προτεινόμενη νομοθεσία.
Διαδικασία και δηλώσεις
Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει έναν ανεξάρτητο διαιτητή που θα εξετάζει προσφορές και από τις δύο πλευρές και θα διευθετεί το ζήτημα εντός 45 εργάσιμων ημερών.
Στη συνέχεια, η νομοθεσία θα υποβληθεί σε μια φάση δημόσιας διαβούλευσης, μετά την οποία θα οριστικοποιηθεί και θα υποβληθεί στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες θα ψηφίσουν σχετικά με το εάν θα περαστεί ή όχι.
«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαπραγματευτική ανισορροπία μεταξύ των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών, εν μέρει επειδή οι επιχειρήσεις ειδήσεων δεν έχουν άλλη επιλογή από το να έρχονται αντιμέτωπες με τις πλατφόρμες και είχαν μικρή πιθανότητα να διαπραγματευτούν σχετικά με την πληρωμή για το περιεχόμενό τους ή για άλλα θέματα», δήλωσε ο πρόεδρος Rod Sims της ACCC.
Το αποτέλεσμα της πρότασης είναι πιθανό να παρακολουθείται στενά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αυστραλός Ταμίας Josh Frydenberg αναγνώρισε τη διεθνή σημασία του θέματος σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, αποκαλώντας την όλη διαδικασία μία κίνηση που θα «τραβήξει την προσοχή πολλών ρυθμιστικών οργανισμών και πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο».
Ο Φρίντενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι η κίνηση της Αυστραλίας είναι «μπροστά στον κόσμο», αν και άλλες χώρες έχουν εγκρίνει νομοθεσία για να αναγκάσουν τους γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώσουν εκδότες – αν και με περιορισμένο αποτέλεσμα.
Προς το παρόν, η Google και το Facebook είναι οι μόνες εταιρείες τεχνολογίας που θα υπόκεινται στον νέο κανονισμό. Ωστόσο, ενδέχεται να προστεθούν και άλλες πλατφόρμες στο μέλλον, σύμφωνα με την ACCC.
Πηγή: krdo.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις