Βουλή : Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.).
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.).
«Ανθρωπιστικό και μεταρρυθμιστικό»
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως πρόκειται για «νομοσχέδιο ανθρωπιστικό και μεταρρυθμιστικό» καθώς ο στόχος του ΟΔΙΠΥ είναι «η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας».
Είμαι, τόνισε, «ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί οι μεταρρυθμιστικές δράσεις του υπουργείου Υγείας δεν έχουν σταματήσει εν μέσω κορονοϊού, αλλά αντίθετα, όλο το υπουργείο εργάζεται με ένα σκοπό: τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, με γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, των πολιτών».
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «όλους αυτούς τους μήνες δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη που τη δώσαμε όλοι μαζί. Και βάλαμε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής.
»Αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά τα μετρήσιμα αποτελέσματα και η ουσία σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας».
Μετατρέψαμε ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας είναι η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, εκεί όπου βρίσκεται η έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και αυτό δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, αλλά μπορεί να μετρηθεί».
Τα κριτήρια αξιολόγησης
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης που θα έχει ο ΟΔΙΠΥ, είναι «η ασφάλεια με γνώμονα την ασφάλεια των ληπτών υπηρεσιών Υγείας. Η αποτελεσματικότητα με μετρήσιμους δείκτες, που αποδεικνύουν ότι οι εφαρμοζόμενες θεραπείες των ασθενών βασίζονται σε βέλτιστες κλινικές πρακτικές που επιτυγχάνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
»Η ανταποκρισιμότητα – ασθενοκεντρική προσέγγιση, με στόχο, αφενός να ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες Υγείας στις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου η φροντίδα των ασθενών να παρέχεται με συμπόνια, σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
»Η προσβασιμότητα, με τη διερεύνηση και αξιολόγηση του κατά πόσον η φροντίδα Υγείας παρέχεται στον σωστό χρόνο και τόπο και είναι οικονομικά ανεκτή από τους λήπτες υπηρεσιών Υγείας. Η χρηστή διοίκηση, καθώς οι δομές πρέπει να διοικούνται με τρόπο ώστε να διασφαλίζονται η παροχή υψηλής ποιότητας και η ανθρωποκεντρική φροντίδα, η οποία βασίζεται στη διαφάνεια, στη συνεχή βελτίωση, στην καινοτομία και στην ισονομία.
»Και η διαχείριση πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, με τρόπο που διασφαλίζει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του ΟΔΗΠΙ».
Αντιρρήσεις ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «αλλάζει αφήγημα με τεράστια ταχύτητα, σαν να κινείται με ελικόπτερο. Η υπόθεση δε, της υγείας και των υγειονομικών, είναι ίσως από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτής της ταχύτητας με την οποία η κυβέρνηση κάνει μεταλλάξεις».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε πως «η ιδέα της διασφάλισης ποιότητας είναι προφανής. Μην πάμε να σπάσουμε ανοιχτές πόρτες. Οι υπηρεσίες υγείας, όμως, είναι πολύ εξειδικευμένες και οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες.
»Δεν αρκούν απλές οδηγίες, κατευθύνσεις. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλα γίνονται ποιοτικά, υπέρ του ασθενούς, υπέρ της δημόσιας υγείας, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».
Εσείς, είπε ο κ. Γ. Μπαλάφας, «θεσμοθετείτε μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, όπου θα θέτει τα κριτήρια της αξιολόγησης, θα ελέγχει και θα επιβάλλει κυρώσεις. Δημιουργείται, δηλαδή, μια υπερδομή, αλλά δεν είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε ως χώρα.
»Εμείς, υποστηρίζουμε πως η φόρμα του ΟΔΙΠΥ ΑΕ υπηρετεί έναν στρατηγικό σας στόχο, μια φιλοσοφία σας, που είναι να προχωρήσουν οι συμπράξεις του Δημοσίου με την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι «βρίθει σφαλμάτων, έχει λαθεμένες επιλογές, κατανομή πόρων που δεν γίνεται στη βάση των υγειονομικών αναγκών, αλλά με βάση την επιχειρησιακή δεινότητα των δομών υγείας».
Απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε ότι «παρά τις βελτιώσεις που κάνατε και πάλι επιφυλάσσετε προνομιακή μεταχείριση στον ιδιωτικό τομέα».
Εμείς – τόνισε ο κ. Μπαλάφας – θέλουμε την αξιολόγηση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά ως μονάδες ενός ευρύτερου σχεδίου και όχι ως επιχειρηματικές οντότητες.
Επίσης, αντιτάχθηκε και στη νομοτεχνική βελτίωση που έκανε ο υπουργός για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΦ (δίνοντάς τους το δικαίωμα και δεύτερης εργασίας), λέγοντας πως σε τέτοιους οργανισμούς, τα δύο αυτά στελέχη πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Διαφωνία ΚΙΝΑΛ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε πως η παράταξή μας τάσσεται καθαρά και σταθερά υπέρ της αξιολόγησης, είμαστε διαχρονικά υπέρ της ανάπτυξης ενός δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
Επιδιώκουμε, είπε, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών, με ενιαίες παροχές και εγγυημένη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για τον πολίτη, αλλά αυτό το νομοσχέδιο δεν βάζει τους όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας αξιολόγησης.
Αναρωτήθηκε ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των εμπειρογνωμόνων που θα στελεχώσουν τα μητρώα, με ποια σαφή και αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει η επιλογή των φορέων προς αξιολόγηση, ποια θα είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν παρέχει καθόλου στοιχεία που να εγγυούνται έναν ορθό σχεδιασμό και μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης των δομών υγείας».
Η Ελληνική Λύση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε πως η ίδρυση οργανισμών θυμίζει τους πολυάριθμους δημόσιους οργανισμούς που υπήρχαν πριν από τα μνημόνια, που αντί να τους κλείσει η Τρόικα, έκλεισε νοσοκομεία.
Αναρωτήθηκε γιατί είχαμε την ανάγκη την Ενωση Εφοπλιστών για να πάρουν τα νοσοκομεία μας σεντόνια και κουβέρτες.
Η κυβέρνηση, είπε, προχωράει στη δημιουργία νέων οργανισμών «για να προσλαμβάνει τα ‘δικά της παιδιά’, όπως τώρα με τον ΟΔΙΠΥ» και σημείωσε πως «στο νομοσχέδιο υπάρχουν τόσα πολλά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία του και τον τρόπο χρηματοδότησής του, που πραγματικά είναι αδύνατο να το ψηφίσουμε».
Το ΜέΡΑ 25
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, περιγράφοντας εκτενώς την «Οδύσσεια» την οποία βίωσε συνοδεύοντας συγγενή του που αναζήτησε περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ελλείψεις που υπάρχουν, λέγοντας πως «οι προσλήψεις 430 γιατρών και 3.5000 επικουρικών και λοιπών υγειονομικών είναι σταγόνα στον ωκεανό».
«Πριν την πανδημία έλειπαν από το ΕΣΥ 5.000 μόνιμοι γιατροί και 25.000 υγειονομικό προσωπικό. Εχετε προσλάβει 5.000, από τους οποίους λιγότεροι από 500 είναι γιατροί – και από αυτούς ουδείς έχει προσληφθεί μονίμως. Κι αυτό είναι ένα δράμα» ανέφερε ο αγορητής του ΜέΡΑ25.
Ο κ. Γρηγοριάδης, ζήτησε επίσης από τον υπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες ότι αν κάποιος τουρίστας παρουσιαστεί αυτοβούλως και πει «εξετάστε με» και βγει με COVID-19, δεν προσμετράται και δεν ανακοινώνεται.
Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, «είναι μια εξωφρενικά επικίνδυνη τακτική» παρατήρησε ο βουλευτής.
Το νομοσχέδιο, επί της Αρχής και στο σύνολο, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και καταψηφίστηκε απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις