Σταύρος Καλαφάτης : Η Τουρκία να αφήσει στην άκρη τη μάσκα του πειρατή
Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί ανοσιούργημα, τονίζει σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης
«Ο Ταγίπ Ερντογάν -ιδίως τον τελευταίο καιρό- είναι απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλα έλεγε πριν ενάμιση χρόνο για την Αγιά Σοφιά και άλλα έκανε. Άλλα διακήρυσσε με την τελευταία παράνομη navtex και άλλα κάνει τώρα. Την ίδια ώρα, ενώ αποσύρει το ένα ερευνητικό από την Αν. Μεσόγειο, στέλνει το άλλο στην Κύπρο. Κανένας, λοιπόν, δεν μπορεί να προεξοφλεί τα επόμενα βήματά του» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Βραδυνή της Κυριακής».
Και σχολιάζει: «Η τελευταία απόφασή του για το Ορούτς Ρέις συνιστά θετική εξέλιξη και μένει να δούμε πόσο και προς τα πού τελικά θα τραβήξει. Σίγουρα, πάντως, δικαιώνεται η στρατηγική της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας και της εθνικής αυτοπεποίθησης, που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση».
Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι είναι η Τουρκία που τορπίλισε πολλές φορές έως τώρα τον ελληνοτουρκικό διάλογο και διέκοψε τις διερευνητικές επαφές, για να προσθέσει:
«Θα είναι καλοδεχούμενη στο τραπέζι του διαλόγου. Φτάνει να αφήσει στην άκρη τη μάσκα του πειρατή και να προσέλθει με ένα και μόνο χαρτί -το Διεθνές Δίκαιο- για τη μια και μόνη εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Τονίζει ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει και δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ επισημαίνει: «Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί ανοσιούργημα, που προκαλεί ολόκληρο τον Ελληνισμό, το Χριστιανισμό, το Δυτικό, τον πολιτισμένο κόσμο, το τραύμα που προκάλεσε, θα πονέσει πολύ περισσότερο την ίδια την Τουρκία. Ενδεχομένως και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν».
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι «η πλήρης διερεύνηση είναι χρέος προς τους νεκρούς», ενώ σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό σημειώνει ότι «θα είναι πράγματι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες», τονίζοντας όμως ότι «τα προβλήματα θα είναι παροδικά και η Κυβέρνηση θα σταθεί- όπως ήδη γίνεται- δίπλα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
H Τουρκία ανακοίνωσε την αναβολή των ερευνών του «Ορούτς Ρέις». Μπορούμε να εφησυχάζουμε; Πρέπει να προετοιμάζεται η χώρα για την επόμενη κίνηση Ερντογάν;
Ο Ταγίπ Ερντογάν -ιδίως τον τελευταίο καιρό- είναι απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλα έλεγε πριν ενάμιση χρόνο για την Αγιά Σοφιά και άλλα έκανε. Άλλα διακήρυσσε με την τελευταία παράνομη navtex και άλλα κάνει τώρα. Την ίδια ώρα, ενώ αποσύρει το ένα ερευνητικό από την Αν. Μεσόγειο, στέλνει το άλλο στην Κύπρο. Κανένας, λοιπόν, δεν μπορεί να προεξοφλεί τα επόμενα βήματά του. Πάντως η τελευταία απόφασή του για το «Ορούτς Ρέις» συνιστά θετική εξέλιξη και μένει να δούμε πόσο και προς τα που τελικά θα τραβήξει. Σίγουρα, πάντως, δικαιώνεται η στρατηγική της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας και της εθνικής αυτοπεποίθησης, που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση.
Ανοίγει ο δρόμος για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, όπως έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει η Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ; Υπό ποιες προϋποθέσεις, πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;
Από το 1973 που η Τουρκία άρχισε να διεκδικεί τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπήρξαν πολλοί κύκλοι ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά πάντα τορπιλίζονταν από την γειτονική χώρα. Το ίδιο έγινε και με τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές που διακόπηκαν το 2016. Συνεπώς είναι η Τουρκία που υπονομεύει το διάλογο και φέρνει προσκόμματα σε μια κοινή παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι η Τουρκία που φοβάται το Διεθνές Δίκαιο κι ακόμη περισσότερο τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία αρνείται να υπογράψει. Θα είναι, λοιπόν, καλοδεχούμενη στο τραπέζι του διαλόγου. Φτάνει να αφήσει στην άκρη τη μάσκα του πειρατή και να προσέλθει με ένα και μόνο χαρτί -το Διεθνές Δίκαιο- για τη μια και μόνη εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Συμφωνείτε με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που ζητά η Τουρκία;
Η αμυντική θωράκιση των νησιών βασίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. για το δικαίωμα άμυνας απέναντι σε ορατή απειλή. Έγινε επιβεβλημένη μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου, τη συγκρότηση και την τοποθέτηση στα Μικρασιατικά παράλια της 4ης Στρατιάς -της επιλεγόμενης και Στρατιάς του Αιγαίου- και την ομόφωνη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli. Δεν υπάρχει, λοιπόν, και δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο, κανένα τέτοιο θέμα. Μόνη εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.
Μπορεί να ξεπεραστεί το τραύμα από τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί;
Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί ανοσιούργημα. Προκαλεί ολόκληρο τον Ελληνισμό, το Χριστιανισμό, το Δυτικό, τον πολιτισμένο κόσμο. Ένα, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο. Ότι το τραύμα που προκάλεσε, θα πονέσει πολύ περισσότερο την ίδια την Τουρκία. Ενδεχομένως και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι επιδημιολόγοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας που ανακοινώθηκε αρκεί; Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την ανακοίνωση και άλλων μέτρων;
Ο κορονοϊός δεν έφυγε και δεν θα φύγει στο άμεσο μέλλον. Τρέφεται τώρα από τον εφησυχασμό και τη χαλάρωση που συνόδευσε την επιτυχία που είχαμε στον πόλεμο που μας κήρυξε. Είναι λοιπόν ανάγκη να ενισχύσουμε την άμυνα στην πανδημία, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αποστάσεις, μάσκες, σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής. Και αυτό πρέπει να γίνει συνειδητά από όλους. Σήμερα, όχι αύριο. Η Κυβέρνηση πήρε και θα πάρει όποια μέτρα χρειαστούν για φτάσει παντού το μήνυμα της επαγρύπνησης και της ατομικής ευθύνης.
Παρ΄ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι πολίτες ανησυχούν για την ελληνική οικονομία και για μεγάλα κύματα ανεργίας από το Σεπτέμβριο. Τι τους απαντάτε;
Θα είναι πράγματι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες. Θα έχουμε μεγάλο έλλειμμα, βαθιά ύφεση, αλλά και σημαντική αύξηση της ανεργίας, αφού ένας ολόκληρος κόσμος -ο κόσμος του τουρισμού- δεν θα δουλέψει. Ακόμη πιο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι παροδικά και η Κυβέρνηση θα σταθεί- όπως ήδη γίνεται- δίπλα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Πολύ σύντομα, αξιοποιώντας το πακέτο των 72 δις ευρώ που εξασφάλισε από την Ευρώπη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζοντας συγκροτημένο σχέδιο και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, η Ελλάδα θα αλλάξει εικόνα και οι Έλληνες θα βρεθούμε σε καλύτερες μέρες. Παρά τις δυσκολίες, θα βγούμε γρήγορα στο ξέφωτο πιο δυνατοί.
Πώς αξιολογείτε τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι και τις καταγγελίες για πολιτική εμπλοκή; Πρέπει να οδηγηθεί το θέμα στη Δικαιοσύνη;
Οι αποκαλύψεις είναι ανατριχιαστικές, καθώς περιγράφουν καταστάσεις αναλγησίας, συμπεριφορές μαφίας και φαινόμενα που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Κάποια από όλα αυτά έφτασαν ήδη στη Δικαιοσύνη και η πλήρης διερεύνηση είναι χρέος προς τους νεκρούς.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»