Ο Laschet, η RWE και οι «πράσινες μπίζνες» στη μετά λιγνίτη εποχή
Ο πρωθυπουργός του μεγαλύτερου σε πληθυσμό ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας και ένας εκ των ηγετών της Χριστιανοδημοκρατίας, ο 59χρονος πρώην δημοσιογράφος Armin Laschet δεν παραλείπει να μιλήσει και για πράσινες μπίζνες στο πεδίο της απολιγνιτοποίησης.
Δεν ξέρω αν προσέξατε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Oμόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Armin Laschet με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
O 59χρονος Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης στην απάντηση του είπε μεταξύ άλλων: «Θα θίξουμε το ζήτημα της αλλαγής σε ενεργειακά ζητήματα, όπου η Ελλάδα προχωρά στην απολιγνιτοποίηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας έχει τη δυνατότητα τόσο όσον αφορά την αιολική ενέργεια, όσο και τα φωτοβολταϊκά να υποστηρίξει την Ελλάδα εν προκειμένω».
Ο Laschet – με την προηγούμενη δημοσιογραφική και εκδοτική εμπειρία- έκανε μια καίρια αναφορά στην …πραμάτεια του, που δεν είναι άλλη από την ενέργεια. Για όλους όσοι δεν το γνωρίζουν μια από τους μεγάλους Γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους έχει την έδρα του στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Πρόκειται για τον Όμιλο της RWE, τα κεντρικά γραφεία του οποίου βρίσκονται στην πόλη του Έσσεν. Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν δίχως άλλο την «βαριά βιομηχανία» του 21ου αιώνα για το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, την Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.
Μόλις, τον περασμένο μήνα – Ιούλιος 2020- η RWE ολοκλήρωσε μια εκτεταμένη συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με την E.ON (ένας εκ των ισχυρών πυλώνων του Γερμανικού ενεργειακού τομέα). Το σχέδιο για αυτή την συμφωνία, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, προβλέπει την μεταφορά στην RWE του διεθνούς χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών της E.ON καθώς και της Innogy.
Με τις τέσσερις θυγατρικές της RWE Renewables, RWE Generation, RWE Power και RWE Supply & Trading και ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW εγκατεστημένης ισχύος, η νέα RWE παρέχει καθαρή, αξιόπιστη και μελλοντικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την E.ON, η εγκατεστημένη ισχύς της RWE από ανανεώσιμες πηγές θα είναι μεγαλύτερη από 9 GW. Η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω αυτή τη θέση επενδύοντας έως και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.
Επιπλέον, η RWE παράγει ηλεκτρική ενέργεια από λιθάνθρακα, λιγνίτη, πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα. Η RWE Supply & Trading συνδέει την RWE και τις αγορές ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση, η RWE επενδύει σε καινοτόμα έργα όπως μονάδες αποθήκευσης θερμότητας, παραγωγή και χρήση υδρογόνου ως πηγή ενέργειας και διαδικασίες Power-to-X.
Ο Όμιλος απασχολεί συνολικά περίπου 20.000 άτομα παγκοσμίως.
Την περασμένη άνοιξη – Μάρτιος του 2020- ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Rolf Marin Schmitz είχε με σαφήνεια προσδιορίσει τις φιλοδοξίες της γερμανικής εταιρείας για την ελληνική αγορά ΑΠΕ. «Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκουμε να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο ξεκάθαρος στόχος της RWE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) του Ομίλου ΔΕΗ με την RWE. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΔΕΗ, υπέγραψε αυτό το Μνημόνιο στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης αλλά και της ευρύτερης στροφής του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τι προβλέπει η συνεργασία
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή την υπογραφή του MoU διαβάζω: «Η RWE είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφή του MoU o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε δηλώσει τα εξής: «Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού διεθνώς, η ΔΕΗ και η RWE κινούνται στο ίδιο μονοπάτι και αναγνωρίζουν ως πρόκληση, αλλά παράλληλα και ως ευκαιρία τον δικό τους μετασχηματισμό. Η συμφωνία δίνει τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην RWE τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ που προβλέπει το Μνημόνιο θα γίνουν μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πάντως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της RWE βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5 γιγαβάτ στις εκτάσεις ορυχείων της στην Πτολεμαΐδα αλλά και η μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων στην ίδια περιοχή σε μονάδες με καύση βιομάζας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις