Είναι δεδομένο ότι το να φύγει κανείς από μια τοξική σχέση, δεν είναι πάντοτε εύκολο, ούτε είναι μια απόφαση της στιγμής.

Ενοχικότητα

Συνήθως ένα άτομο που διακατέχεται από συναισθήματα ενοχής και νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, θα παραμείνει σε μια κακοποιητική σχέση, επειδή έχει πιστέψει είτε από μόνος-η του-της, είτε επειδή το άλλο άτομο το είπε, ότι δε θα αγαπηθεί ποτέ από κανέναν περισσότερο.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που νιώθουν οι ίδιοι τόσο άσχημα με τον εαυτό τους, που πιστεύου ότι δεν τους αξίζει να αγαπηθούν και να δέχονται σεβασμό.

Αυτοσεβασμός

Το άτομο θεωρεί ότι του αξίζει ό,τι του συμβαίνει και ενδεχομένως παρουσιάζει αυτοκαταστροφικές τάσεις με το να αποδέχεται μια καταστροφική συμπεριφορά απέναντί του, μη προβαίνοντας σε κάποια κίνηση που θα την ανατρέψει (όπως να φύγει).

Αυτόσεβασμός σημαίνει να νιώθει ο κάθε ένας ότι αξίζει κάτι καλό, να σέβεται τον εαυτό του, ότι ο εαυτός του είναι ικανός να τον αγαπήσει και να αγαπηθεί και ότι είναι όμορφος όπως είναι.

Ναρκισσισμός

Στην περίπτωση βέβαια, που το άτομο έχει δεσμό με κάποιον που έχει ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας τότε όλα είναι διαφορετικά.

Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μην έχει έλλειψη αυτοσεβασμού απαραίτητα, αλλά ο σύντροφός του να είναι πάρα πολύ συναιθηματικά χειριστικός με αποτέλεσμα να έχει πείσει εκείνον που είναι δίπλα του ότι φταίει για όλα ή ότι δεν αξίζει για τίποτα.

Θέληση

Το θέμα είναι να έχεις τη θέληση να πεις «αρκετά» και να σηκωθείς να φύγεις. Δε μιλάω για περιπτώσεις φυσικά που δεν υπάρχει άλλη κατοικία για να πας να μείνεις (που και εκεί πρέπει να καλέσεις τις αρμόδιες αρχές να σε προστατέψουν).

Ειδικά όταν έχεις φίλους και τους δικούς σου να σε περιμένουν, δεν έχεις καμία δικαιολογία να πεις ότι δε μπορείς να πας κάπου αλλού.

Αποδέξου ότι το άτομο με το οποίο είσαι μαζί, συμπεριφέρεται κακοποιητικά και τότε τα πράγματα θα βελτιωθούν άμεσα. Και εσύ θα χωρίσεις το συντομότερο δυνατό και άσε τον άλλον να ψάχνεται μόνος του.