Κοροναϊός : Ανησυχία από την έκρηξη των κρουσμάτων – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις περιπτώσεις μαζικού συγχρωτισμού, όπως σε μπαρ, γάμους και εργοστάσια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να μελετά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην κυβέρνηση, που βάζει στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα, ακόμη και τοπικά lockdown, προκειμένου να είναι η χώρα σε ετοιμότητα, αν χειροτερέψει η πορεία της πανδημίας.
Προβληματίζει έντονα τους επιδημιολόγους το γεγονός ότι τα «μέτωπα» αυξάνονται συνεχώς, με μικρές εστίες να προκαλούν και περισσότερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις.
Η κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων δεν άφησε περιθώρια για εφησυχασμό στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η μετάδοση του ιού στη συγκεκριμένη περίοδο εξελίσσεται με πυρήνα της την νεολαία, σε συνδυασμό με την κοινωνική κόπωση που επέφερε η πρώτη φάση της πανδημίας, εξασθενίζοντας την σχολαστικότητα τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Η τηλεδιάσκεψη για τον κοροναϊό
Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 09:30, τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.
Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.
Εκτός από τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση, εξετάζει την επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα τοπικού χαρακτήρα lockdown.
Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα χειρότερα με εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων και με δύο ορόσημα: τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι ειδικοί εστιάζουν σε γάμους, μπαρ και εργοστάσια, όπου υπάρχει ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού. Οι έλεγχοι αναπροσαρμόζονται διαρκώς, τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά με στόχο την τήρηση των μέτρων.
Δερμιτζάκης: Θα πρέπει να ζούμε με τα μέτρα για 6-8 μήνες ακόμη
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Μαριλένα Γεραντώνη μίλησε ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Τα κρούσματα είναι αυξημένα και αυτό μας ανησυχεί. Πρέπει όμως να δούμε και τη φύση των κρουσμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένες μικρές επιδημίες. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς πρέπει να βάλουμε μέτρα και να αλλάξουν συμπεριφορές, αλλά δεν είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους πολίτες. Τα μέτρα που έγιναν νόμος ήταν ισχυρές συστάσεις. Δεν σημαίνει ότι πρέπει το κράτος να νομοθετεί για να κρατάμε τις συστάσεις. Είναι κάτι που είναι συνεχές. Δεν είναι έκτακτο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τουλάχιστον τους επόμενους 6-8 μήνες», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Ασυμπτωματικοί ξέραμε ότι υπάρχουν, προφανώς η αύξηση των τεστ βρίσκει περισσότερους, ενώ υπάρχει και εγρήγορση στην κοινωνία. Είναι γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουμε περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι φυσιολογικό. Ακολουθεί ο ιός την κανονική του πορεία, και εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον εμποδίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα αστικό κέντρο να το ελέγξουμε πλήρως. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε φορείς ή σαν να έχουμε δίπλα μας φορείς», συνέχισε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις