Ηχηρό μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν οι Ειδικές Δυνάμεις
Η κινητοποίηση των ΕΔ σε Αιγαίο και Μεσόγειο ήταν το πρώτο και σαφές μήνυμα της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ απέναντι σε κάθε πρόσκληση.
Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και να κρατά το Μπαρμπαρός ανοιχτά της Αμμόχωστου, έτοιμο για παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος αμφισβητεί τα σχέδια της Τουρκίας για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» διεμήνυσε από το Καστελόριζο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Η κινητοποίηση των ΕΔ σε Αιγαίο και Μεσόγειο ήταν το πρώτο και σαφές μήνυμα της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ απέναντι σε κάθε πρόσκληση.
Το μήνυμα αυτό της αποτροπής έστειλε ο Υφυπουργός Άμυνας από το Καστελόριζο.
«Δείξαμε τη δύναμη μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους».
«Δεν πρέπει να δηλώσεις ή να δείξεις ότι δεν θέλεις να συγκρουστείς έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές οι οποίες αν ξεπεραστούν δεν έχεις περιθώρια».
Μετά την επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, το Κάιρο στην παράνομη τουρκική navtex της 21ης Ιουλίου νότια του Καστελόριζου, βλέπει τώρα να απειλούνται και τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Αίγυπτος αμφισβητεί τα σχέδια της Τουρκίας για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Πρόκειται για ελιγμό αντίθετο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται κάτω από την πίεση του γερμανικού παράγοντα για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία. Η Αθήνα πάντως δηλώνει έτοιμη για διάλογο αποκλειστικά όμως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
«Είμαστε σε πρώιμο στάδιο και οι διερευνητικές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Από πλευρά μας επιθυμούμε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όπου συμφωνήσουμε οριοθετούμε και όπου διαφωνήσουμε το παραπέμπομε στην Χάγη».
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου έχει πάρει μέχρι τώρα μόνο η Γαλλία. Δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο μάλιστα θέλουν το Παρίσι να παρέχει στρατιωτική συνδρομή στη Λευκωσία σε περίπτωση επίθεσης με αντάλλαγμα την παραχώρηση μόνιμης ναυτικής βάσης στη Λεμεσό.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό