Ανασχηματισμός με κωδικό «αναδιοργάνωση» σε Μαξίμου και υπουργικό
Εγκυρες πηγές μιλούν στα «ΝΕΑ» για κλειδωμένες αποφάσεις σε δύο επίπεδα, τόσο στα υπουργεία όσο και στην Προεδρία της Κυβέρνησης - Αιχμή των αλλαγών «ειδικού σκοπού» είναι η αξιοποίηση του ευρωπακέτου «με το σωστό μέτρο, τον σωστό λόγο, στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο»
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Αν υπάρχουν τρεις λέξεις που ο Πρωθυπουργός σε κάθε δημόσια αναφορά του, ακόμα και πριν από τη σκληρή διαπραγμάτευση των Βρυξελλών, συνδέει άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτές είναι η «ευελιξία», η «ταχύτητα» και ο «συντονισμός». Είναι οι ίδιες λέξεις που περιγράφουν πλέον όσα ελπίζει να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις του, μετά το ευρω-deal για τα 72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο στόχος της «ευελιξίας» δείχνει να κουμπώνει στην κορυφή του επιτελικού κράτους, δηλαδή στην ισχυρή δομή του Μαξίμου, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα εντοπίζεται περισσότερο η ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες και συντονισμό.
Με άλλα λόγια, ο ανασχηματισμός – ή «διορθωτικές κινήσεις», ή «αναδιανομή αρμοδιοτήτων» ή «αναδιάταξη δομών», όπως περιγράφεται δημοσίως τους τελευταίους μήνες – δεν αφορά μόνο την κυβερνητική μηχανή.
Εγκυρες πηγές μιλούν στα «ΝΕΑ» για κλειδωμένες αποφάσεις σε δύο επίπεδα, τόσο στα υπουργεία όσο και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, παρότι ο πήχης των αλλαγών συνολικά κρατιέται χαμηλά, απέχοντας από σαρωτικές ενέργειες ειδικά σε επίπεδο υπουργών – ακόμα και αν ορισμένοι θα… ήθελαν αλλαγή χαρτοφυλακίου. Οι πληροφορίες επιμένουν για νέους αναπληρωτές υπουργούς και «διακριτές δομές» ανάπτυξης, ενώ και το σίγουρο είναι ότι τον δρόμο καθορίζουν οι απαιτήσεις της επόμενης περιόδου, όπως τις διαμορφώνουν η πανδημία και η οικονομία. Αιχμή των αλλαγών «ειδικού σκοπού» (κατά τον «νεκρό» χρόνο των αυγουστιάτικων ημερών) είναι η αξιοποίηση του ευρωπακέτου «με το σωστό μέτρο, τον σωστό λόγο, στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο», σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα πρωθυπουργικά λόγια.
Τα ονόματα
Ειδικά για την Προεδρία της Κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κωδικός «αναδιοργάνωση» αφορά τις γενικές γραμματείες της, που αναμένεται να συγχωνευτούν, υπό τον «αρχισυντονιστή» του κυβερνητικού έργου, υφυπουργό Ακη Σκέρτσο. Πρόθεση των επιτελών του Μαξίμου είναι μια ενιαία «ομπρέλα» συνεννόησης με όλα τα υπουργεία (και όχι «σπαστά» όπως συμβαίνει σήμερα), με τη σχετική αρμοδιότητα στα χέρια ενός προσώπου.
Για τη θέση φέρεται να έχει αυξημένες πιθανότητες ο νυν γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, νομικός Θανάσης Κοντογεώργης, που ήδη συνεργάζεται με τις υπηρεσίες οκτώ υπουργείων και ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Σκέρτσο – και σε επίπεδο «καλής χημείας», κατά τους γνωρίζοντες.
Η πιθανή αύξηση αρμοδιοτήτων στον Κοντογεώργη δεν σηματοδοτεί απαραίτητα έξοδο της γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, διεθνολόγου Βίκυς Λοΐζου, αφού ακούγεται και η δική της αναβάθμιση, ενώ ανεπηρέαστος θεωρείται ο ειδικός γραμματέας Πάνος Αλεξόπουλος, ο άνθρωπος πίσω από το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
Αλλαγές προεξοφλούνται και στην επικοινωνιακή ομάδα με επικρατέστερο σενάριο την αξιοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε γνώριμα λημέρια του – παραγωγικό υπουργείο ή με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – αν και τελευταία αρκετοί «στοιχηματίζουν» για την παραμονή του στο πόστο του. Πάντως για το επικοινωνιακό team η συζήτηση είναι υπαρκτή, εδώ και καιρό, και έχουν βρεθεί υπό επεξεργασία αρκετά διαφορετικά σενάρια, από την αναβάθμιση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη μέχρι την είσοδο βουλευτών (Σπήλιος Λιβανός, Χρήστος Ταραντίλης κ.ά.).
Σε επίπεδο συμβούλων, ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν διστάζει για αλλαγές ενώ διατηρεί ευρύ κύκλο συνομιλητών με πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής. Δεν αποκλείονται τυχόν προσθήκες – έκπληξη, πάντως όχι αποχωρήσεις προσώπων της εμπιστοσύνης του (όπως ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, η Ελένη Σουρανή, ο Θανάσης Μπακόλας, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας κ.ά.) λόγω των αναγκών που προκύπτουν από το στοίχημα της οικονομικής ανασυγκρότησης και της ανάγκης για εξωστρέφεια και όχι τόσο για τη διπλωματία.
Αμετακίνητοι, πρόσωπα σε δύσκολη θέση
Εξού και αλλαγές δεν προβλέπονται ούτε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, με αμετακίνητους όπως όλα δείχνουν τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά και την πρόσφατη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σταθερή αναμένεται άλλωστε η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, με ενδεχόμενες μικρής εμβέλειας καραμπόλες, την ώρα που σε γαλάζια πηγαδάκια παραμένει η εκτίμηση για τη «δύσκολη θέση» των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Με σταθερό το δόγμα Μαξίμου «δράση από πάνω προς τα κάτω», η κυβερνητική πολιτική σε κάθε επίπεδο εξακολουθεί να καθορίζεται κεντρικά, όμως οι πληροφορίες δείχνουν σε «ισχυροποίηση» συγκεκριμένων – κομβικών για τον Μητσοτάκη – χαρτοφυλακίων, όπως τα θέματα ενέργειας, βιομηχανίας, τα εργασιακά κ.ά. Στο Υπουργικό πάντως υπάρχει ήδη… απώλεια, αυτή του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά που επιλέχθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων για τη θέση του γενικού διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης.
Εξέλιξη που κατά τις εκτιμήσεις πληροφορημένων πηγών οδηγεί σε «άνοδο» τη σημερινή γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλευρό του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Ιδιος δρόμος συζητείται και για το «alter ego» του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, που μετρά καλή επίδοση στο πρωθυπουργικό «βαθμολόγιο». Στις παρασκηνιακές συζητήσεις για τους «κερδισμένους» του ανασχηματισμού ακούγεται επιπλέον το όνομα της γ.γ. Εργασίας Αννας Στρατινάκη.
Πολιτική διεύρυνση και τεχνοκράτες
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει εικόνα για τις δυνατότητες των γαλάζιων στελεχών, ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρά τελικά σε σαρωτική είσοδο βουλευτών, ούτε αναδεικνύει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση γυναικών, παρότι θα ήθελε καλύτερη ποσόστωση στην κυβέρνησή του. Μένει να φανεί εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι σκοπεύει να κρατήσει την πολιτική γραμμή του για διεύρυνση με ανάδειξη στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, τεχνοκρατών αλλά και πιο φρέσκων προσώπων. Είναι ενδεικτικό μεταξύ άλλων το ερωτηματικό για το αν υπάρχει πράγματι συζήτηση περαιτέρω αξιοποίησης σε πολιτική πλέον θέση, μεταξύ άλλων, του καθηγητή της LSE Ηλία Μόσιαλου, που μέσα στην πανδημία ανέλαβε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις