Κοροναϊός : Μαξίμου και επιστήμονες σε κόκκινο συναγερμό και στο βάθος… Τσιόδρας
Κυβέρνηση και κορωνοϊός δεν πάνε διακοπές, εξετάζεται ακόμη και νομοθετική ρύθμιση για τα πριβέ πάρτι στη Μύκονο.
Τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε να πάρει μια εύκολη απόφαση, επέβαλε γενική καραντίνα προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19 στην Ελλάδα, θέτοντας την υγεία πάνω από την οικονομία. Πέντε μήνες μετά, με αυτή την περίεργη τουριστική σεζόν στο απόγειό της και το φάσμα της ύφεσης και της ανεργίας να διαβρώνουν τα κρατικά έσοδα και την κοινωνική συνοχή, οι χειρισμοί είναι πολύ πιο δύσκολοι και τα διλήμματα μεγαλύτερα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η υγεία εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, «αν χρειαστεί να κλείσει η Μύκονος, θα κλείσει» προειδοποιούν.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι παρά τη μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, από την 1η Ιουλίου και έπειτα, αναζητούν το λεπτό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία και στην οικονομία. Και ήδη καταστρώνουν το πλάνο του φθινοπώρου για τη λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων, των καταστημάτων, των υπηρεσιών, για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, για την παραγγελία αντιγριπικών εμβολίων.
Τα φαινόμενα συνωστισμού
Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα συνωστισμού σε παραλίες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης και στα μέσα μεταφοράς που έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων στους νέους και στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, δείχνουν τις βελτιώσεις αλλά και τα όρια του συστήματος: παρότι αυξάνονται οι τουρίστες, τα εργαστήρια αδυνατούν να επεξεργαστούν περισσότερα από 6.000 δείγματα σε ημερήσια βάση, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και σε απλές κλίνες μεγαλώνει, όπως και ο αριθμός των θανάτων.
Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των εγχώριων «ορφανών» κρουσμάτων, καθώς τα εισαγόμενα, μέχρι στιγμής, τίθενται εγκαίρως υπό έλεγχο. Το «καρδιογράφημα» της οικονομίας δείχνει μια περιορισμένη βελτίωση. Στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου αυξήθηκαν οι καταθέσεις και η θετική καθαρή χρηματοδότηση επιχειρηματικών δανείων, σημειώθηκε επιβράδυνση στη μείωση των εξαγωγών, αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, αλλά η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Παρατηρητηρίου COVID-19 έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου Ακη Σκέρτσο.
Τρεις συνεδριάσεις την εβδομάδα
Η κυβέρνηση περίμενε ότι θα υπήρχε άνοδος των κρουσμάτων με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, αλλά, όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα, πιο αυστηρά μέτρα. Παράλληλα, παρότι ξεκινά η περίοδος σύντομων διακοπών για τα μέλη της κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη η ομάδα που συμμετείχε στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Σε αυτή συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Χαρδαλιάς, Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Σωτήρης Τσιόδρας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, μέλος της ομάδας που έφτιαξε τον αλγόριθμο για τα τεστ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιστήμονες να μη διστάσουν να σημάνουν εγκαίρως συναγερμό αν κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Ο σημαντικός ρόλος της Αστυνομίας
Μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους της Αστυνομίας καθώς αυστηροποιούνται και οι έλεγχοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στη Μύκονο με προτροπή του Πρωθυπουργού για να δει από κοντά την κατάσταση. Η ανησυχία εντάθηκε καθώς η κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι τα ιδιωτικά πάρτι στις βίλες, χωρίς μέτρα προφύλαξης, διοργανώνονται από άτομα που το προηγούμενο διάστημα έκαναν το ίδιο στην Ιμπιζα, η οποία καταστράφηκε. Αν συμβεί το αντίστοιχο στη Μύκονο, δεν θα πληγεί μόνο το συγκεκριμένο νησί, αλλά η τουριστική εικόνα της Ελλάδας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναβάθμισε την Αστυνομία στη Μύκονο και της παρείχε νέο εξοπλισμό (αυτοκίνητα, κάμερες, drones), αλλά η σύσκεψη με τους φορείς του νησιού ήταν πολύ ανησυχητική, καθώς φάνηκε ότι η πρώτη προτεραιότητά τους ήταν ο τουρισμός και η συλλογική αντίληψη για τη νομιμότητα πολύ χαλαρή.
Ομως, όλοι αντιτάχθηκαν στα πάρτι που γίνονται στις βίλες και βοηθούν τις έρευνες καταγγέλλοντας ύποπτες κινήσεις, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιβάλλονται και στις βίλες, με την ίδια ταχύτητα, οι ποινές και τα πρόστιμα που ισχύουν για τα νυχτερινά κέντρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Γυρίζουν σελίδα – Ο συνθετικός Φάμελλος, ο νούμερο 2 Πολάκης και το στοίχημα της ενότητας
- Κάστρο Καλαμάτας: Αποκατάσταση και αναβάθμιση των οχυρώσεων
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
- Φωτιά στο Κορωπί: Σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων – Ένας τραυματίας
- Η «τεσσάρα» κόντρα στην ΑΕΚ «εκτόξευσε» τον Ολυμπιακό – Το +11% και τα δεδομένα στη μάχη του τίτλου (pic, vid)
- Η μεγάλη κίνηση του Παύλου Πολάκη