Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων – Στο «τραπέζι» και νέα μέτρα
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας
Υποχρεωτική θα είναι από αύριο έως τις 18 Αυγούστου η χρήση προστατευτικής μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας ενώ για το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, υπογράμμισε ότι η συμμόρφωση στο μέτρο είναι κρίσιμη ώστε να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμη πως παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι αφύπνισης και ζητά από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι από σήμερα ξεκινά σε σταθερή βάση τρεις φορές την εβδομάδα η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θα συμμετέχει μία κλειστή ομάδα ώστε να λαμβάνονται και ανανεώνονται αποφάσεις για την πανδημία.
Ερωτηθείς για το το ωράριο στα νυχτερινά κέντρα και αν θα τεθούν νέοι περιορισμοί όπως η αποστολή SMS για τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι νέα μέτρα θα εξεταστούν εφόσον αξιολογηθούν τα προηγούμενα.
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, πρόσθεσε, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
«Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο. Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς».
Έλεγχοι και πρόστιμα
Όπως ανακοίνωσε, από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195
ημερών συνολικά.
Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων. Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας.
«Αν χρειαστεί θα λάβουμε νέα μέτρα»
Αν χρειαστεί – όπως είπε ο κ. Πέτσας – θα λάβουμε νέα μέτρα.
Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στην οποία συμμετείχαν οι Σωτήρης Τσιόδρας, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τον κοροναϊό, από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Πέτσας, εξάγονται κάποια βασικά συμπεράσματα:
- Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
- Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
- Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.
- Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
- Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν 13, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνομένοι ήταν 12, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
- Η κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής, και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είπε ότι συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και οι επιστροφές προσφύγων.
Το τελευταίο 4μηνο όπως είπε, παρατηρείται μείωση των ροών που φτάνει το 93%. Οι αφίξεις στη Χίο την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές σημείωσε ενώ στη Μυτιλήνη η μείωση έφτασε το 85%.
Μήνυμα στην Τουρκία
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας για μία ακόμη φορά μήνυμα στη γειτονική χώρα.
Η χώρα μας όπως είπε διανύει μια δύσκολη και ταυτόχρονα κρίσιμη περίοδο, με ταυτόχρονες πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις.
«Στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του Ουρούτς Ρέις, επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της.
Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση τοΔιεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων
Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια – και μόνη – εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Στο επίκεντρο και η Οικονομία
Τόνισε επίσης ότι η χώρα αντιμετωπίζει την εξωγενή πρόκληση που φέρνει η πρωτοφανής, παγκόσμια, οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο Πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και συνολικά της Ε.Ε. υποχώρησε κατά το β’ τρίμηνο του 2020 με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα, κατέγραψε μείωση κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, σημείωσε πως «γνωρίζουμε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό στη Βουλή (3.7.2020), ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές» και προσέθεσε: «Αναπτύσσουμε, ωστόσο, κάθε προσπάθεια αφενός για να στηρίξουμε εκείνους που πλήττονται περισσότερο και αφετέρου για να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Πήραμε γενναίες αποφάσεις και αναπτύξαμε ένα ευρύ πακέτο 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που δοκιμάζονται, των επιχειρήσεων που βλέπουν τον τζίρο τους να βαλτώνει, των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή και των άνεργων. Διατηρούμε, ταυτόχρονα -παρά τις ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορόνες-, πολεμοφόδια που τα ρίχνουμε στη μάχη ανάλογα με τις εξελίξεις. Εστιάζουμε στην προσπάθεια ταχείας και ωφέλιμης για όλους τους Έλληνες ανάκαμψης. Άμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία, διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ήδη, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του. Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού».
Ειδικότερα είπε ότι: «το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αφορούν:
– Την πράσινη ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
– Την ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
– Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
– Τις υποδομές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
– Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία, όλων των ροών χρηματοδότησης.
Γνωστοποίησε πως το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, «που – όπως είναι γνωστό – συγκροτείται από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη» και σημείωσε:
«Το προσχέδιο αυτό, εντοπίζει στρεβλώσεις του παρελθόντος, αναδεικνύει πλεονεκτήματα της χώρας και υποδεικνύει 15 άξονες για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.
- AI: Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- ΔΙΜΕΑ: «Ξεσκονίζει» 9 σούπερ μάρκετ και 15 βιομηχανίες – Στο στόχαστρο το περιθώριο κέρδους
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για το debate
- Το ρόστερ που κάνει την διαφορά και προσφέρει ηρεμία