Χονγκ Κονγκ : Ανησυχίες για αυξημένη επιτήρηση της Κίνας με πρόσχημα τον κοροναϊό
Κινέζοι ειδικοί θα βοηθήσουν για πρώτη φορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λίγο καιρό μετά την εισαγωγή του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας και την αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο από την τοπική κυβέρνηση
Επτά Κινέζοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έφτασαν στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για τα πρώτα μέλη μιας 60μελούς επιτροπής που θα εκπονήσει εκτεταμένα τεστ κοροναϊού στην περιοχή, με στόχο την αποτροπή ενός ακόμη επιδημικού κύματος.
Θα είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι από την κινεζική ενδοχώρα θα βοηθήσουν το Χονγκ Κονγκ στη μάχη του να ελέγξει την επιδημία. Όμως το γεγονός φτάνει εν μέσω αυξανόμενης δυσπιστίας για την παρουσία του Πεκίνου στην ημιαυτόνομη πόλη.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανέβαλε τις αναμενόμενες εκλογές για έναν ολόκληρο χρόνο, αιτιολογώντας την απόφαση της στην νέα έξαρση του ιού. Ο δικηγορικός σύλλογος του Χονγκ Κονγκ τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, ενώ αποτελεί υποβάθμιση του κράτους δικαίου.
Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει συνολικά 3.500 κρούσματα κοροναϊού και 34 θανάτους από τον Ιανουάριο, πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες μητροπολιτικές περιοχές του πλανήτη. Όμως ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι τριψήφιος τις τελευταίες 12 ημέρες.
Γιατί ανησυχούν οι κάτοικοι
Τα μέλη της ομάδας που θα εκπονήσουν τα τεστ σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση προέρχονται κυρίως από τα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Ομάδα συμβούλων του Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Κυριακή ότι ορισμένοι κάτοικοι φοβούνται ότι η Κίνα θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συλλέξει δείγματα DNA προκειμένου να αυξήσει την επιτήρησή της στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της πόλης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι τα τεστ κοροναϊού θα πραγματοποιούνται στην πόλη και τα δείγματα δεν θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Τον Ιούνιο, το Πεκίνο επέβαλε έναν αμφιλεγόμενο νόμο εθνικής ασφάλειας στην περιοχή, για να αντιμετωπίσει αυτό που η Κίνα ορίζει ως αποσκίρτιση, ανατροπή και συνομωσία με ξένες δυνάμεις, τιμωρώντας τους παραβάτες ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Ο νόμος έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις, ως υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, η οποία εξασφαλιζόταν βάσει της φόρμουλας «μια χώρα, δύο συστήματα», που ίσχυε από την παράδοση της πόλης από τους Βρετανούς το 1997.
Η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη είχε ζητήσει τη βοήθεια του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της πανδημικής έξαρσης. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέταζε το κατά πόσον θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τεστ στο σύνολο των κατοίκων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού RTHK.
Μετά την έξαρση της μετάδοσης του ιού εντός της κοινότητας τον Ιούλιο, η περιοχή εισήγαγε νέους περιορισμούς, όπως την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων και την επιβολή της χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις