Πώς μια ελληνική εταιρεία κάνει «έξυπνες» τις μαρίνες
Η εταιρεία SaMMY, μια από τις πιο υποσχόμενες δυνάμεις του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας έδειξε την αντοχή της και στο χρόνο αλλά και τη δυνατότητα προσαρμογής της στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ακόμη και στον θαλάσσιο τουρισμό ο Covid-19.
Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης μιας εταιρείας καινοτομίας στη πράξη είναι συνήθως και η αντοχή της στο χρόνο αλλά και η δυνατότητα της να επιβιώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ακόμη περισσότερο μετρούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια αν έχεις να κάνεις με μια εταιρεία που αναπτύσσει και παρέχει υψηλού επιπέδου τεχνολογικές εφαρμογές σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο θαλάσσιος τουρισμός.
Το 2016 γνώρισα και έγραψα για ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας ομάδας νέων ανθρώπων από την Πάτρα. Αντιγράφω από τις σημειώσεις μου: «SaMMY. Το όνομα μιας πλατφόρμας και ταυτόχρονα εκείνο μιας νεοεμφανιζόμενης startup στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού. Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, συνιδρυτής της startup, το SaMMY “φιλοδοξεί να αποτελέσει τον σύγχρονο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μαρίνων και των κυβερνητών ή των πληρωμάτων των σκαφών αναψυχής και να κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδας, της Αδριατικής και της Μεσογείου.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας και πληροφόρησης, η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της αγοράς, αφού οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται σήμερα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις τόσο των φορέων που διαχειρίζονται τις μαρίνες όσο και των κυβερνητών και των πληρωμάτων των σκαφών αναψυχής, που αναζητούν ολοένα περισσότερο έξυπνες λύσεις και εφαρμογές”.
Αντιγράφω και πάλι από τις σημειώσεις του αρχείου μου: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήτες των σκαφών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, είναι η απουσία μηχανισμών κράτησης θέσεων στις μαρίνες και έτσι δεν είναι δυνατός ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού με σκάφος χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη θέση στάθμευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής του διαδρομής. Πολύ συχνά τα σκάφη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μαρίνα που έχουν επιλέξει για να ελλιμενιστούν ή ακόμα και να προκαλέσουν ατυχήματα επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις μαρίνες ή δεν προσφέρονται οι επιθυμητές υπηρεσίες/τιμές ελλιμενισμού.
Αισθητήρες παρακολούθησης
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες και τεχνολογίες του SaMMY εκσυγχρονίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μαρίνων με τη χρησιμοποίηση ενός πλέγματος αισθητήρων για την παρακολούθηση των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών, του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας, της κατάστασης των υδάτων στις μαρίνες και των μετεωρολογικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στους κυβερνήτες των σκαφών έναν online μηχανισμό επικοινωνίας και κράτησης θέσεων, ο οποίος βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας τους και εξασφαλίζει την άνεση των ταξιδιωτών με τουριστικά σκάφη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του σκάφους στις μαρίνες παρέχονται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες».
Το 2016 φαίνεται ήδη μια μακρινή ανάμνηση ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτό το παράξενο καλοκαίρι του 2020 με τις πολλαπλές ανατροπές που έφερε μαζί της η πανδημία και ο αόρατος φονικός εχθρός, covid-19. Παρ΄όλα αυτά αρκετές από τις τεχνολογικές εφαρμογές της SaMMY ταιριάζουν γάντι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, διακρίνοντας την ως μια από τις πολλά υποσχόμενες δυνάμεις του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το 2016 έγραφα για μια διάκριση της «startup, που έχει την έδρα της στην Πάτρα». Η ίδια «αν και μπορεί να θεωρείται νεοεμφανιζόμενη στη σκηνή της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, αλλά έχει να παρουσιάσει έργο και επιδόσεις στον σύντομο χρόνο παρουσίας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη διάκρισή της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Το SaΜΜΥ”, όπως εξηγεί ο κ. Κωστόπουλος, “έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις 28 startups που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν από το Fiware Accelerator FrontierCities της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάμεσα σε 594 επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας. Στα τέλη Μαρτίου του 2016, μάλιστα, αναδείχθηκε ως High Potential Impact project του προγράμματος Fiware και εντάχθηκε στον κατάλογο των 80 ευρωπαϊκών startups που συγκεντρώνουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε πάνω από 1.000 έργα που χρηματοδοτήθηκαν από όλους τους accelerators του προγράμματος Fiware (www.fiware.org) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”».
Και από το 2016 και τη χρήσιμη καθόλα αναδρομή στο 2020. Σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα για τις δραστηριότητες της εταιρείας που ήδη έχει ενταχθεί στη πλατφόρμα ScaleUp του egg – enter•grow•go , του προγράμματος επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης της Eurobank διαβάζω τα εξής: «Ο κλάδος του yachting αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της θαλάσσιας οικονομίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από το 85% των μαρίνων και των τουριστικών λιμένων σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζονται από ελλιπείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σχεδόν καθολική έλλειψη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις διερευνώμενες ανάγκες των τελικών χρηστών για υψηλής ποιότητας ταξιδιωτικές εμπειρίες και την παγκόσμια τάση των millennials και GEN Z για πρόσβαση σε online υπηρεσίες, δημιουργούν νέες προκλήσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των μαρίνων και των τουριστικών λιμένων.
Καινοτόμες υπηρεσίες
Η SaMMY, είναι μία από τις δυναμικότερες startups του κλάδου με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο η οποία αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες που στοχεύουν στην αμφίδρομη επικοινωνία των ταξιδιωτών με τα σημεία επαφής στις μαρίνες και τα τουριστικά λιμάνια. Μέσω της πλατφόρμας www.sammyacht.com που έχει αναπτύξει η εταιρία, προσφέρονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες εύρεσης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού, αλλά και υπηρεσίες συνολικής διαχείρισης σε μαρίνες, τουριστικούς λιμένες και αγκυροβόλια σκαφών αναψυχής. Η κοινότητα της πλατφόρμας απαριθμεί πάνω από 6.500 μοναδικούς χρήστες και περισσότερους από 4.000 ακολούθους στα social media από το χώρο του yachting».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση της εταιρείας στη δύσκολη συγκυρία: «Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα γνωστά προβλήματα του κλάδου και την ανάγκη για περισσότερες και ποιοτικότερες ηλεκτρονικές λύσεις, οργάνωση, παραγωγικότητα και αμεσότερη επικοινωνία σκαφών και μαρίνων. Για την SaMMY η δύσκολη αυτή περίοδος ήταν μια ευκαιρία να προσεγγίσει νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύσσοντας νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις μαρίνες και τα σκάφη αναψυχής. Η πλατφόρμα παρέχει πλέον δυνατότητες πλήρους απομακρυσμένης διαχείρισης και διενέργειας ελέγχων και αυτοματισμών μέσω διασυνδεδεμένων έξυπνων συσκευών, ενώ προσφέρει το περιβάλλον για ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές, ελαχιστοποιώντας τη χρήση εγγράφων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Στη σύντομη περίοδο μετά το lock-down του COVID-19, η εταιρία διατηρεί σταθερή την παρουσία της σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης, ενώ παρουσιάζεται έντονη αυξητική πορεία στην επισκεψιμότητα σε Web και Mobile (260% αύξηση σε σύγκριση α’ δεκαήμερο Ιουλίου 2019- α’ δεκαήμερο Ιουλίου 2020), όσο και στις κρατήσεις ελλιμενισμού (αύξηση 150% κατά το ίδιο διάστημα)».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν σε κάθε περίπτωση και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Ο λόγος στον συνιδρυτή της εταιρείας Γιάννη Κωστόπουλο : «Υιοθετώντας τεχνολογίες στο χώρο των Internet of Things, Flexible electronics, Remote Operation Vehicles, αλλά και τεχνητής νοημοσύνης η SaMMY σχεδιάζει το μέλλον των έξυπνων και αυτόνομων μαρίνων, στοχεύοντας σε νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα δίνουν στους ταξιδιώτες, στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και στις μαρίνες, προστιθέμενη αξία, θα τις διασυνδέουν με τις τοπικές αγορές, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Χρηματοδότηση
H SaMMY έχει αντλήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 750 χιλ. ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής επιτροπής (Η2020, EMFF) που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων από Ευρωπαϊκές startups, με διεθνή προσανατολισμό. Toν Φεβρουάριο του 2020, επιλέχτηκε ως μία από τις κορυφαίες 20 καινοτόμες Ευρωπαϊκές startups στο χώρο της Γαλάζιας Ανάπτυξης στο Blue Invest Day (Brussels) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του οποίου ανακοινώθηκε και το νέο επενδυτικό fund “Blue Invest Fund” που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund) και θα διαθέσει επενδυτικά κεφάλαια πάνω από 75.000.000 ευρώ σε startups του συγκεκριμένου κλάδου. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και η επέκτασή της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Κροατία, Ιταλία, Γαλλία Ισπανία)».
Για το τέλος – αντί επιλόγου- κράτησα και παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από ενημερωτικό κείμενο της εταιρείας που θεωρώ ότι αποτελεί ένα από κλειδιά για να κερδηθεί το στοίχημα της μιας ποιοτικά διαφορετικής, βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο μας.
«Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας με 16.000 χλμ ακτογραμμή, 6.000 νησιά και νησίδες θα είναι αν δεν μπορέσει να οργανώσει και να εκμεταλλευτεί τις εκατοντάδες τουριστικά καταφύγια, αγκυροβόλια και ανοργάνωτες μαρίνες που είναι αδύνατο να ανακαλύψουν τα σκάφη χωρίς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τεχνολογίες αιχμής και μάρκετινγκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος, αν καταφέρουμε και πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία σκάφους ανά κάτοικο, ο ετήσιος τζίρος στις μαρίνες θα τετραπλασιαστεί, φέρνοντας παράλληλα αύξηση εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»