Εντυπωσιακές εικόνες από υποβρύχιες επισκέψεις στο ναυάγιο του «Περσέα»
79 χρόνια μετά τη βύθιση του, ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εντυπωσιάζει
Ανάμεσα στις κορυφαίες προτάσεις των συντακτών του παγκόσμιου ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters βρέθηκε βίντεο που δείχνει εθελοντές δύτες να απομακρύνουν αλιευτικά δίχτυα από ένα από τα διασημότερα ναυάγια στο Ιόνιο πέλαγος. Οι δύτες ανέσυραν 500 κιλά δίχτυα που είχαν σχεδόν καλύψει το βρετανικό υποβρύχιο «Περσεύς», που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς το 1941.
79 χρόνια μετά τη βύθιση του, ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εντυπωσιάζει.
Η συναρπαστική ιστορία του
Το ναυάγιο του υποβρυχίου «Περσεύς» βρίσκεται σε βάθος 52 μέτρων στην περιοχή μεταξύ των νησιών της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στο Ιόνιο Πέλαγος. Όπως και με άλλα ναυάγια, το συγκεκριμένο έχει μια συναρπαστική ιστορία για τον μοναδικό επιζώντα του, το Βρετανό θερμαστή με το όνομα John Capes, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την ανθρωποθυρίδα του υποβρυχίου μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Capes κατάφερε να επιβιώσει στο δύσκολο ταξίδι της ανάδυσής του στην επιφάνεια, αλλά και να κολυμπήσει πέντε μίλια (8 χλμ.) έως το νησί της Κεφαλλονιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ντόπιοι που τον περιέθαλψαν κατάφεραν να τον κρύψουν από σπίτι σε σπίτι για 18 μήνες προτού φυγαδευτεί στη Σμύρνη.
Στη συνέχεια, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το υποβρύχιο «Περσεύς» είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο «Περσέας», που ανήκε στο Βρετανικό Ναυτικό, χάθηκε για πάντα στο βυθό του Ιονίου το Δεκέμβριο του 1941 όταν χτυπήθηκε από νάρκη. Το ναυάγιο, από το οποίο σώθηκε μόνο ένα από τα 61 μέλη του πληρώματος, προσέλκυε πάντα το ενδιαφέρον των δυτών με την ενδιαφέρουσα ιστορία του.
Πλέον, μπορούν να το δουν απαλλαγμένο από τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αλιευτικά δίχτυα, που είχαν μαζευτεί γύρω του και κάλυπταν την επιφάνεια του.
Επί πέντε μέρες Έλληνες και Ολλανδοί εθελοντές δύτες κατέβαιναν σε βάθος 52 μέτρων για να απομακρύνουν σχεδόν μισό τόνο διχτυών.
Ο καθαρισμός έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Ghost Diving. Στόχος τους, πέρα από την ανάδειξη του ναυαγίου, και η διάσωση της θαλάσσιας ζωής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο εκατομμύρια πλάσματα του βυθού πεθαίνουν παγιδευμένα μέσα στα δίχτυα.
Η … «λεία» των δυτών θα ανακυκλωθεί, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, και θα ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων προϊόντων.
- Βρετανία: Η καταιγίδα Μπερτ προκαλεί χάος στις συγκοινωνίες – Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
- Γάζα: Τουλάχιστον 120 νεκροί τις τελευταίες 48 ώρες – Πλήγμα του Ισραήλ σκοτώνει ισραηλινή όμηρο
- LIVE: Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ
- Από τη γιάφκα στο Παγκράτι η βόμβα στο υπουργείο Εργασίας τον Φεβρουάριο του 2024
- LIVE: Άρης – Βόλος
- Π. Μαρινάκης: Προσβολές και ύβρεις είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά