Επιστρέφει ο Τσιόδρας: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με Χαρδαλιά στις 6 το απόγευμα
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τα 110 κρούσματα σε μία ημέρα, έφεραν νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στην ομάδα που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς και η χαλάρωση των πολιτών, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγος, εξέλιξη που οδήγησε – μεταξύ άλλων – και στην επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αφενός θέλει να σημάνει συναγερμό και να κινητοποιήσει τον κόσμο δείχνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, και αφετέρου να δείξει ένα αρραγές μέτωπο καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τα 110 κρούσματα σε μία ημέρα, έφεραν νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στην ομάδα που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας.
Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε χθες, την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα ακόμη μέτρο, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς των πλοίων έως τις 18 Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, εξετάζονται νέα μέτρα όπως να κλείνουν νωρίτερα τα νυχτερινά κέντρα ή να μπει νέο πλαφόν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Πάντως στην κυβέρνηση και στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την πανδημία υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην παρούσα φάση είναι ο συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα κρούσματα που «ξεφυτρώνουν» από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως από γάμους. Μάλιστα οι ειδικοί δεν σταματούν να εφιστούν την προσοχή στους νέους επισημαίνοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ και «χτυπά» απροειδοποίητα.
Ακόμη δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες τρεις μέρες, αλλά και η κορύφωση των εκδρομέων του Αυγούστου με τις αρχές να προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους σε λιμάνια, νησιά και επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του στη χτεσινή του ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε θα εξεταστούν το ωράριο στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ) ή περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο «τραπέζι» έχει πέσει και η επαναφορά της αποστολής SMS για τις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο είναι μία πρόταση η οποία για την ώρα έχει μείνει στο «συρτάρι».
Οι γάμοι –βόμβες στο επίκεντρο των ειδικών
Κι ενώ πολλοί πίστευαν πως ο γάμος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν το πρώτο περιστατικό με κρούσματα, ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός, ξαφνικά όσο περνούν οι μέρες «ξεφυτρώνουν» και άλλοι γάμοι στους οποίους «χτύπησε» ο κοροναϊός.
Όσον αφορά τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.
Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους.
Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.
Χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους;
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι με την τήρηση των αποστάσεων και την χρήση μασκών, μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε πώς αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει η πιθανότητα χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους.
«Ελπίζω να αποφύγουμε το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Κι αυτό θα γίνει εάν συμμορφωθούμε με τα μέτρα που έχουμε πει» πρόσθεσε.
Ακόμα, έκανε λόγο για την ανάγκη να καταλάβουν οι νέοι ότι τα μέτρα είναι προς όφελος όλων, ενώ τους ζήτησε να μη διασκεδάζουν ο ένας πάνω στον άλλον.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα καμπανάκι για τον Αύγουστο και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς (ΣΚΑΪ) επισημαίνοντας ότι «είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος».
«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις.
Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις