Κοροναϊός : Τρομάζει η έξαρση των κρουσμάτων – Η επιστροφή Τσιόδρα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Προς το παρόν οι αρχές δίνουν βαρύτητα στην αποτελεσματική εφαρμογή των ήδη ισχύοντων μέτρων, ωστόσο αν στο προσεχές διάστημα δεν αναστραφεί η αρνητική κατάσταση και συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέα σκληρότερα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον η θέσπιση νέων μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Προς το παρόν οι αρχές δίνουν βαρύτητα στην αποτελεσματική εφαρμογή των ήδη ισχύοντων μέτρων, ωστόσο αν στο προσεχές διάστημα δεν αναστραφεί η αρνητική κατάσταση και συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέα σκληρότερα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν είναι οι διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, όπου δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται επί ώρες σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας από τον φονικό ιό.
Η δυσοίωνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φαίνεται από το ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνεται στην Αττική αλλά και από τους δεκάδες νέους ασθενείς που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές μετά από τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπήρξε σαφής δηλώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα τηρηθούν πιστά και άρα θα αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και για την απαγόρευση θέσεων ορθίων σε μπαρ κλπ.
Το ωράριο και τα τοπικά lockdown αποτελούν φυσικά και μία προειδοποίηση προς τους καταστηματάρχες της εστίασης και των τουριστικών περιοχών, οι οποίοι έως τώρα σε πολύ μεγάλο ποσοστό επιδεικνύουν μνημειώδη αδιαφορία για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
«Το πιο σκληρό είναι να βρίσκεται κανείς στη ΜΕΘ ή να χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε μέτρο, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε με νόημα χθες ο κ. Πέτσας.
Ένα θέμα που παραμένει ανοικτό είναι και η επαναφορά της υποχρέωσης αποστολής SMS στο 13033 προκειμένου να κυκλοφορεί κάποιος έξω. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει την επαναφορά ττου μέτρου αυτού για τις ευπαθείς ομάδες, αν και είναι ένα μέτρο το οποίο οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί πως υπάρχει και αυτό στη λίστα.
Τι σημαίνει η επιστροφή των Τσιόδρα – Χαρδαλιά
Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού και η χαλάρωση των πολιτών προκάλεσαν την αναμενόμενη εξέλιξη: Την επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αφενός θέλει να σημάνει συναγερμό και να κινητοποιήσει τον κόσμο δείχνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, και αφετέρου να δείξει ένα αρραγές μέτωπο καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τα 110 κρούσματα σε μία ημέρα, έφεραν νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στην ομάδα που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας.
Υγειονομική βόμβα τα πάρτι
Εκτός από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα κέντρα διασκέδασης υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο -ακόμα χειρότερο- που παρατηρείται στα δημοφιλή τουριστικά νησιά. Πρόκειται για τα ιδιωτικά πάρτι τα οποία γίνονται σε βίλες όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρχές. Σε αυτά αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων χώρας Μυκόνου,Ηρακλής Ζησιμόπουλος.
«Ο κόσμος καταφεύγει σε αυτά τα πάρτι που δεν υπάρχουν περιορισμοί. Κάναμε προσπάθεια από το σωματείο σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου να σταματήσουμε τα πάρτι αυτά. Βέβαια υπάρχει κενό στο νομικοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές κατοικίες. Μπορεί κανείς να τα σταματήσει με έμμεσους τρόπους, όπως είναι η διατάραξη κοινής ησυχίας. Οι έλεγχοι όμως έχουν ενταθεί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τον κίνδυνο που υπάρχει όταν συνωστίζεται σε τέτοια πάρτι».
Προβληματισμός και για τους γάμους
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει ο συνωστισμό είναι ο πρόσφατος γάμος στη Θεσσαλονίκη με τα 23 κρούσματα κοροναϊού. Κρούσματα βρέθηκαν επίσης σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.
Βαριές καμπάνες στους ανυπάκοους
Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς τη λήψη νέων μέτρων επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίο, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για τοπικά lockdown και νέα περιοριστικά μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια.
«Τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό lockdown μπορεί να υπάρξει, όχι οριζόντιο… δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα έχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα» πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο, είναι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση… Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση» υπογράμμισε.
«Κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή» προειδοποίησε.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ COVID διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνηση γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιο μας η έννοια της. Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης». Διαβεβαίωσε πάντως ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες.
«Στο ξεκίνημα δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα. Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη. Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης.
Καβάλα: 38 κρούσματα σε εργοστάσιο κρεάτων – 38 κρούσματα
Για την αναστάτωση που προκάλεσε στην Καβάλα ο εντοπισμός 38 κρουσμάτων σε εργοστάσιο κρεάτων μίλησε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.
Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Υπάρχει ένα πολύ καλό νοσοκομείο, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα υγείας, καθώς και η διεύθυνση Υγείας που κάνει εξαιρετική δουλειά. Το θετικό είναι ότι εντοπίστηκε η αιτία από όπου προήλθαν οι συγκεκριμένες μεταδόσεις. Έχουν ιχνηλατηθεί και υπάρχει περιορισμός της διασποράς του ιού. Από την άλλη δεν χρειάζεται και εφησυχασμός. Αν τηρούμε τις βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ μπορούμε ένα υψώσουμε ένα τείχος κατά του κοροναϊού», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.
«Η ιχνηλάτηση έχει ολοκληρωθεί, έχουμε 38 θετικά κρούσματα, όλα σχετίζονται με το εργοστάσιο. Έχουμε εντοπίσει την εστία, την έχουμε περιορίσει, και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας, μάλιστα, ότι συνεχίζονται κανονικά οι κρατήσεις και στη Θάσο και στην Καβάλα. Η Θάσος είναι υγειονομικά ασφαλής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα και συνεχίζεται κανονικά η ροή των τουριστών», κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.
Κοτανίδου: Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στα αυξημένα τεστ
Στον αντίποδα υπάρχουν ειδικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.
«Ευτυχώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Μας ανησυχούν όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι ασυμπτωματικά και αφορούν νέους ανθρώπους. Το κακό είναι ότι οι νέοι μπορεί να νοσήσουν χωρίς να το καταλάβουν και να μεταφέρουν τον ιό σε πολύ κόσμο» επισήμανε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μικρή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείο, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η κυρία Κοτανίδου ανέφερε ότι αν οι πολίτες συνεχίσουν να μην συμμορφώνονται και η κατάσταση επιδεινωθεί δεν αποκλείεται η επιβολή της χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στους διάφορους ψεκασμένους οι οποίοι δεν πιστεύουν στον κοροναϊό, τους οποίους προσκάλεσε να επισκεφθούν τις ΜΕΘ για να δουν αυτούς που ήδη νοσούν. «Ο κοροναϊός τους προσβάλει όλους. Δεν έχει ηλικία. Όσοι δεν τον πιστεύουν ας δουν τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα σε Ιταλία ή ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ» είπε.
Λαζανάς: Τον Αύγουστο η κορύφωση της πανδημίας
Την προειδοποίηση ότι κατά τον Αύγουστο θα κορυφωθεί η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται.
«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις», είπε ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στον Σκάι.
«Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων», πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».
Γιατί γενικεύτηκε η χρήση της μάσκας στα πλοία
Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανάς αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όπως ο ίδιος ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση, επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία.
Σύψας: Λουκέτο στα μπαρ έως τα μεσάνυχτα αν χειροτερέψει η κατάσταση
«Μεγάλο πονοκέφαλο» χαρακτήρισε τις συναθροίσεις ο Νίκος Σύψας, ο οποίος εκτιμά πως ακόμα δεν έχουμε μπει στο δεύτερο κύμα.
Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα αναφέρθηκε στις εστίες υπερμετάδοσης, δηλαδή γάμους, τελετές, beach bars και τόνισε ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση εξετάζεται να μπαίνει λουκέτο στα κέντρα διασκέδασης στις 11 ή στις 12 το βράδυ και να μειωθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο των καλεσμένων σε έναν γάμο.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ακόμη πως «είναι μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», φέρνοντας ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σύψα η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%. Με αυτά τα δεδομένα, «καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα» υπογράμμισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα».
Παρόμοιο και το επόμενο καλοκαίρι
Ερωτηθείς αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» περιέγραψε ο κ. Σύψας και γνωστοποίησε πως είναι «στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός» του γενικού πληθυσμού.
«Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το άνοιγμα των σχολείων, «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις» απάντησε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις