Αυτό είναι το φάρμακο που «μπλοκάρει» τον κοροναϊό – Ποιες έρευνες απογοήτευσαν – ποιες γεννούν ελπίδες
Ποια από τα φάρμακα για τον κοροναϊό απέτυχαν και ποια είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Στις εξελίξεις με τα φάρμακα για τον κοροναϊό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση.
Ανάμεσα στα φάρμακα που απέτυχαν είναι το Tocilizumab (τοσιλιζουμάμπη), το οποίο σε μελέτη φάσης 3 πριν λίγες μέρες σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, δεν έπιασε τους στόχους του.
Για τη χλωροκίνη «ο γρίφος συνεχίζεται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες μελέτες ήταν αρνητικά και κάποια θετικά αποτελέσματα από μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.
Τα φάρμακα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα – Το νέο φάρμακο που «μπλοκάρει» τον ιό
Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19.
Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη και περιλαμβάνεται και στον αλγόριθμο των Ελλήνων λοιμωξιολόγων.
Η μελέτη της κολχικίνης συνεχίζεται και έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σε έρευνα που τρέχει στην πατρίδα μας και σε έρευνες από το εξωτερικό
Ένα νέο φάρμακο, η αβιπταντίλη (Aviptadil), ήδη δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του πνεύμονα και έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα και στα μονοκύτταρα (αμυντικά κύτταρα του αίματός μας).
Έχουν ξεκινήσει ακόμη αυτήν την εβδομάδα μεγάλες κλινικές μελέτες, που τρέχουν παράλληλα με άλλες μελέτες που αφορούν στα φυσικά αντισώματα στον ορό του αίματος ανθρώπων που ξεπέρασαν τη νόσο.
Παράλληλα, πριν 5 μέρες η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια για τα κράτη-μέλη της, καθώς και για το Ηνωμένο Βασιλείο, με 30.000 θεραπευτικά σχήματα από το μόνο μέχρι στιγμής εγκεκριμένο φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη. Η ποσότητα αυτή θα καλύψει τις ανάγκες ανά κράτη-μέλη ανάλογα με τις συμβουλές του ECDC.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται φάρμακα από θεραπείες άλλων ασθενειών, όπως η ψωρίαση και το HIV.
Ελπίδες για το εμβόλιο
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού τη χρονική στιγμή», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχουν ελπίδες για τα εμβόλια μετά τις δημοσιεύσεις των τελευταίων εβδομάδων. Πολλά εμβόλια είναι σε τελικά στάδιο δοκιμής
Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά φτάσαμε τόσο γρήγορα σε τελικό στάδιο δοκιμών.
Ελπίζουμε ότι μεγάλες μελέτες για εμβόλια σε Αφρική, ΗΠΑ, Βραζιλία, Άπω Ανατολή, Ηνωμένο Βασίλειο θα φέρουν καλά αποτελέσματα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου