Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιο είναι το… κεμαλικό αγκάθι στα πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν
Το πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, {LF}ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας πιθανός αντίπαλος του τούρκου προέδρου, ενώ αρκετοί Ελληνες τον βλέπουν ως έναν ηγέτη που θα μπορούσε να λύσει προβλήματα και όχι να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών
Εκρέμ Ιμάμογλου. Πολλοί αναλυτές τον χαρακτηρίζουν ως έναν πιθανό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κεμαλιστής. Οπαδός του κοσμικού κράτους. Ενας πιστός μουσουλμάνος, χωρίς ακρότητες, που δεν προσπαθεί να επιβάλει τον ισλαμικό τρόπο ζωής και δεν τον ακολουθεί κατά γράμμα. Η μητέρα του φοράει τη μουσουλμανική μαντίλα, όχι όμως και η σύζυγός του, που εμφανίζεται ως σύγχρονη γυναίκα την οποία θαυμάζει. Ενας άνθρωπος που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του μέσου σύγχρονου Τούρκου. Ενας ισορροπιστής…
Η στάση του Ιμάμογλου είναι επικριτική στον Ερντογάν, ωστόσο φροντίζει να μην προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων ή να κάνει δηλώσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα είπε και δήλωσε με τις πράξεις του στην υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Στη συνείδησή μου και στο μυαλό μου η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453», ήταν η τοποθέτηση του Ιμάμογλου που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεν καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε όμως ότι ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπτώσεις της στα μουσουλμανικά τεμένη ανά τον κόσμο και πήρε τις αποστάσεις του λέγοντας ότι «ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι». Αλλά και στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών είχε προσεγγίσει το ζήτημα αλλιώς, καταγγέλλοντας την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρότερα προβλήματα, υπονοώντας ξεκάθαρα αποπροσανατολισμό.
Ο Ιμάμογλου ήταν από τους απόντες στη φιέστα του Ερντογάν στην Αγία Σοφία, καθώς, όπως δήλωσε, δεν πήρε καν πρόσκληση για να παραστεί. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή εξέλιξη της προσευχής, την περασμένη Παρασκευή, όπως και έγινε. Εκείνη τη μέρα ο Ιμάμογλου προσευχήθηκε στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί στην Αγκυρα, ενώ έλαβε μέρος και σε εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης.
Μεγάλες προσδοκίες
Η εικόνα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης ίσως είναι – όπως λένε τούρκοι δημοσιογράφοι που τον παρακολουθούν – η εικόνα του πολιτικού που θα ήθελε ή που έχει ανάγκη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, για να επανασυνδεθεί με τον κόσμο και κυρίως με τα λαϊκά στρώματα. Στο πρόσωπό του ακόμα και κάποιοι Ελληνες θεωρούν ότι βρίσκουν έναν πιθανό τούρκο ηγέτη που θα μπορούσε να λύσει προβλήματα και όχι να προκαλέσει εντάσεις. Προσδοκίες που ενισχύθηκαν και από τη στάση του στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, γεννημένος το 1970, ξέρει να χειρίζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στοχεύει σε όλα τα γούστα, ενώ έχει και ένσημα εργασίας, έχοντας δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και ανάθεσης έργων.
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης συστήθηκε στο ελλαδικό κοινό την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, λόγω και των επιθέσεων που δέχτηκε από το κόμμα του Ερντογάν, το ισλαμικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η αμφισβήτησή του, που εν μέρει βασίστηκε και σε μια προσπάθεια σύνδεσής του με την Ελλάδα, λόγω της καταγωγής του από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Πόντου, κίνησε το ενδιαφέρον.
Το ΑΚΡ προσπάθησε να ενισχύσει τη σύνδεση του Ιμάμογλου με τους Ελληνες του Πόντου θέλοντας να τον υπονομεύσει κυρίως στο δικό του ακροατήριο των ψηφοφόρων του CHP. Των ψηφοφόρων του παραδοσιακού κεμαλικού κόμματος. Οπως ανέφερε σε σχετικό άρθρο του ο τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Αγιασούν, που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ζει και εργάζεται στην Ουάσιγκτον, η λέξη «Πόντιος» είναι συνυφασμένη με τους Ελληνες και έστω και αν κάποιος τη χρησιμοποιεί για να περιγράψει τη γεωγραφική καταγωγή ενός ανθρώπου, στο πολιτικό λεξικό της Τουρκίας συνεχίζει να είναι επιφορτισμένη με την τοξική κληρονομιά των έργων οικοδόμησης του έθνους της ρεπουμπλικανικής εποχής. Σημειώνει δε ότι το φάντασμα του εθνοκρατισμού δεν εξαφανίστηκε ποτέ σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μεγάλη Ανταλλαγή Πληθυσμού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και, σύμφωνα με τον ίδιο, η λέξη «Πόντιος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιθανό σπαθί ή εργαλείο δολοφονίας χαρακτήρων εναντίον οποιουδήποτε από την περιοχή, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Ο Ιμάμογλου απέδειξε ότι είναι ανθεκτικός στις επιθέσεις. Από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως δημάρχου, δε, συμμετέχει μαζί με τους άλλους δύο υπερδημάρχους του CHP, της Αγκυρας και της Σμύρνης, σε κοινωνικές δράσεις βοήθειας των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων. Δράσεις που διαφέρουν από τις φιλανθρωπίες Ερντογάν, καθώς θεωρούν ότι δίνουν στους ανθρώπους τα μέσα για να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην και δεν περιορίζονται απλά σε δράσεις ελεημοσύνης.
Αδράνεια και λάθη
Ωστόσο ο Ιμάμογλου για πολλούς έχει διαψεύσει τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του, υποστηρίζοντας ότι το έργο του στην Κωνσταντινούπολη είναι κατώτερο των προσδοκιών και ο ίδιος περιορίζεται μόνο στην προβολή του και στο χτίσιμο της εικόνας του, προετοιμάζοντας το επόμενο βήμα. Εστω και αν, όπως παραδέχονται, δεν έχει τη δύναμη που απαιτείται στο δημοτικό συμβούλιο για να προχωρήσει σημαντικά έργα και δράσεις και η πορεία του είναι εξαρχής ναρκοθετημένη.
Πέραν της αδράνειάς του, ωστόσο, που ίσως να δικαιολογείται εν μέρει, ο Ιμάμογλου έχει επανειλημμένα κάνει σοβαρά λάθη, που συνετέλεσαν στην έναρξη της αποδόμησης του προφίλ του. Τον Ιανουάριο βρέθηκε στις περιοχές του Ελαγίζ που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό με δεκάδες νεκρούς και αμέσως μετά θεώρησε σωστό να μεταβεί σε χιονοδρομικό θέρετρο για χαλαρές διακοπές με την οικογένειά του, αναρτώντας μάλιστα και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα λάθος, όταν στις πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη επέλεξε να μη διακόψει τις διακοπές του στην Αλικαρνασσό για να βρεθεί στην πληγείσα περιοχή, μέχρι που τον υποχρέωσαν οι αντιδράσεις.
Για τους αντιπάλους του ο πολιτικός χαρακτήρας που πλασάρει ο Ιμάμογλου είναι ένας «ρόλος». Ενας ρόλος κενός περιεχομένου, που εμφανίστηκε ως μια ελκυστική εναλλακτική χωρίς καμία ελπίδα.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν το «αστέρι» του δημάρχου Κωνσταντινούπολης θα αντέξει στον χρόνο και μέχρι πού μπορεί να τον οδηγήσει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως έχει αποδείξει η ιστορία της, και τα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα… Σε αυτό πρέπει να αποδείξει εάν είναι απλά ένας εφιάλτης από τον οποίο ο Ερντογάν μπορεί να ξυπνήσει ή ένας πραγματικός αντίπαλος που παίρνει σάρκα και οστά και απειλεί την εξουσία του.
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία
- Υπουργείο: Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς» – Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 2»