Φερ φορζέ
Ενας Πρωθυπουργός κρίνεται από το κυβερνητικό του έργο και όχι από τις διακοπές του
Εχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον ο Μ. Καραγάτσης περιγράφει στον «Γιούγκερμαν» μια επίσκεψη του Βασίλι Κάρλοβιτς στο πατρικό σπίτι του φίλου του Μιχάλη Καραμάνου. Εκεί όπου αποτιμά την οικογενειακή παράδοση στα έπιπλα, τα σερβίτσια, τα κειμήλια. «Κομμάτια» που επιβεβαιώνουν την αστική καταγωγή, που αγοράστηκαν πριν από σαράντα, πενήντα, εξήντα χρόνια σε λογικές τιμές από ανθρώπους που τα χρειάζονταν. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα νεότερα αντικείμενα προστέθηκαν στα παλαιότερα για λόγους ανάγκης. Σε αντιδιαστολή με τα σπίτια των «Σκλαβογιάννηδων» όπου τα παλαιότερα αντικείμενα – αγορασμένα σε πανάκριβες τιμές ως αντίκες – προστέθηκαν στα νεότερα για λόγους επίδειξης.
Θυμήθηκα αυτήν την περιγραφή προσέχοντας στο φόντο της φωτογραφίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εορτάζοντα γιο του στη βεράντα του οικογενειακού σπιτιού τους στα Χανιά, τα φερ φορζέ έπιπλα κήπου. Πολυθρόνες σαν βγαλμένες από περιοδικό διακόσμησης της δεκαετίας του 1960. Τότε υποθέτω ότι θα αγοράστηκαν.
Είναι αυτή η φωτογραφία για την οποία οι διαδικτυακοί φρουροί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ως «επίμονο παραθεριστή». Οτι προκαλεί με τα ενσταντανέ από τις διακοπές του τον απλό λαό που δεν έχει χρήματα για να διακοπάρει κι άλλα τέτοια «οργισμένα» και λαϊκίστικα. Ανάλογα με αυτά που είχαν γραφτεί μία εβδομάδα πριν, όταν φωτογραφίστηκε με το ζεύγος Γουίλσον – Χανκς στην Αντίπαρο. Ας πούμε λοιπόν δύο λόγια για το τι σημαίνουν – και τι σηματοδοτούν – οι «διακοπές ενός Πρωθυπουργού».
Ενας Πρωθυπουργός κρίνεται από το κυβερνητικό του έργο και όχι από τις διακοπές του. Αυτές μπαίνουν στο τραπέζι της κριτικής μόνο αν αποτελούν εφτασφράγιστο κυβερνητικό μυστικό (οι πρωθυπουργοί δεν «εξαφανίζονται» ούτε για προσωπικούς λόγους οπότε οι φωτογραφίες από τις διακοπές τους δεν είναι προς επίδειξη αλλά προς δήλωση παρουσίας) ή όταν είναι εντελώς άλλου επιπέδου από τις διακοπές που έκανε πριν γίνει Πρωθυπουργός (από «χωματένια» οικογενειακή παραλία σε πολυτελές γιοτ, για παράδειγμα). Επίσης, οι πολιτικοί, γενικώς, καλό είναι να μη φιλοξενούνται ούτε σε σπίτια ούτε σε ξενοδοχειακές μονάδες οικονομικών παραγόντων. Ακόμη και αν είναι φίλοι τους.
Για να επιστρέψουμε στη σημειολογία των φερ φορζέ, ο Πρωθυπουργός δεν πήγε διακοπές. Πήγε στο πατρικό του σπίτι ένα λειψό Σαββατοκύριακο, αυτό που συνέπεσε με τα γενέθλια του γιου του. Ο,τι ακριβώς δηλαδή θα έκανε ο μέσος Ελληνας. Ναι, δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας πατρικό σε νησί. Οπότε; Αυτοί που έχουν να τα κάψουν; Μαζί με τα φερ φορζέ; Η εξίσωση προς τα κάτω δεν ωφέλησε ποτέ καμία κοινωνία. Ούτε καν τις σοβιετικές.
Αλλά και διακοπές να ήταν, πού το κακό; Διαμαρτυρήθηκε ποτέ κανείς Αμερικανός από τις φωτογραφίες των διακοπών του ζεύγους Ομπάμα στο Martha’s Vineyard ή κανείς Γερμανός για τις διακοπές της Μέρκελ στο Τιρόλο; Αν ο Κυριακός Μητσοτάκης είναι σε διακοπές όταν τα καθήκοντά του απαιτούν να βρίσκεται κάπου αλλού, τότε θα είμαι η πρώτη που θα του ψάλλω.
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης