Αγάθωνας : Η σπουδαία μουσική διαδρομή και η έκπληξη της Eurovision
Από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε το 1955 ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με σύντροφό του τα ρεμπέτικα τραγούδια ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε το 1955 ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με σύντροφό του τα ρεμπέτικα τραγούδια ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι.
Έχοντας ως ακούσματα μουσικές από τη Μικρά Ασία, καθώς οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, έμαθε μόνος του από τα παιδικά του χρόνια να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα και μαντολίνο.
Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης και έτσι αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά.
Το 1978 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους, εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποίησε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Το 1981 κατέβηκε για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.
Το 1987 παντρεύτηκε την Εριφύλη Χοντολίδου και απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκο.
Όλα τα χρόνια που υπηρέτησε το ρεμπέτικο τραγούδι εμφανίστηκε σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.
Το 2013 πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε ένα τραγούδι σε δίσκο των Koza Mostra (τραγούδι που συνδυάζει ρεμπέτικο και βαλκανικό στοιχείο) και έτσι βρέθηκε να διαγωνίζεται για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision και να καταλήγει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Στις αρχές Μαΐου, μεσούσης της Covid-19, ο Αγάθωνας, μαζί με συνεργάτες του και σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο του νοσοκομείου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η δισκογραφία του
- Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
- Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
- Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
- Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
- Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
- Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
- Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
- Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
- Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
- Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
- Δημώδη Άσματα (2002), EROS
- Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS
- Απτάλικα Και Άλλα (2013), MBI
- Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις