Αργεντινή: Συμφωνία με τους πιστωτές φέρνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο
Πολύ κοντά στην αποφυγή ενός μακροχρόνιου και καταστροφικού αποκλεισμού της από τις κεφαλαιαγορές βρίσκεται η Αργεντινή
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με τους μεγαλύτερούς της πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους ,ύψους 65 δισ. δολαρίων, ύστερα από δύσκολες κα επίπονες διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να οδηγηθούν σε οριστική κατάρρευση και είχαν ξεκινήσει τον Μάιο, ύστερα από την ένατη χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, η συμφωνία αυτή «θα επιτρέψει στα μέλη του γκρουπ των δανειστών και των άλλων κατόχων, να υποστηρίξουν την πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής και να της δώσουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους».
Αν κερδίσει την αποδοχή αρκετών επενδυτών, η συμφωνία αυτή θα δώσει στην Αργεντινή τη δυνατότητα να αποφύγει μακροχρόνιο αποκλεισμό από τις κεφαλαιαγορές, όπως καταστροφικά τής είχε συμβεί μετά την πτώχευση του 2001.
Τότε είχε προκληθεί μια τιτάνια δικαστική μάχη μεταξύ Αργεντινής και ομολογιούχων που επιλύθηκε το 2016.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο αριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, πολλές ομάδες ομολογιούχων άρχισαν να διαπραγματεύονται με το Μπουένος Άιρες, αρχικά ζητώντας πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτήν που οι πιστωτές ήθελαν να υποστηρίξουν.
Ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκουζμάν, απέρριψε γρήγορα τις προτάσεις κάποιων ομολογιούχων υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές «υποχρεώνουν την κοινωνία της Αργεντινής σε μεγαλύτερη πίεση» και πως δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, δέχθηκε όμως να προχωρήσει σε κάποιες πληρωμές χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αργεντινής: «Η Αργεντινή θα προσαρμόσει της ημερομηνίες πληρωμών…χωρίς να αυξήσει το συνολικό ποσό των κύριων πληρωμών».
Εκκρεμεί πάντως να εγκρίνουν τη συμφωνία και οι ομολογιούχοι κι έτσι διατηρείται ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να επιλέξουν να παγώσουν τη συμφωνία ασκώντας τελικά βέτο.
Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει απίθανο, καθώς τα γκρουπ των πιστωτών που έχουν ήδη εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία εκπροσωπούν το 50 – 60% των επιλέξιμων ομολόγων, ενώ η Αργεντινή έχει ήδη εξασφαλίσει στήριξη της τάξεως του 30 – 35%.
Τώρα η Αργεντινή θα ξεκινήσει συζητήσεις με το ΔΝΤ, καθώς έχει δανειστεί 44 δισ. δολάρια λόγω της νομισματικής κρίσης του 2018. Κύριο αίτημα της να αναβάλει τις πληρωμές της, που είναι προγραμματισμένες για τη διετία 2021 – 2023, προκειμένου να αποφύγει σκληρά μέτρα λιτότητας.
Παράλληλα πάντως η Αργεντινή καλείται να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19.
«Η Αργεντινή τα πήγε σχετικά καλά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, με το έγκαιρο και αυστηρό lockdown. Τα μέτρα όμως αυτά είχαν βαθύτατο οικονομικό κόστος», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Ροντέου, στρατηγικός σύμβουλος της Bank of America, o οποίος προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει ύφεση 13.5%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις