Προκαταβολή φόρου : Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση
Έρχεται «ανάσα» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρόκειται να ανακουφιστούν από τη μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αντλήσουν τα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν οι δικαιούχοι της έκπτωσης και να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με «κούρεμα» 15%-50% στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν.
Ο νέος νόμος (ν.4714/31-12-2020) προβλέπει μείωση ή μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες, εμπόρους και νομικά πρόσωπα, εφόσον καταγράφουν πτώση τζίρου πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εν συγκρίσει με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα με το νόμο, η μείωση ή μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα γίνει με επανεκκαθάριση, συμψηφισμό των ποσών και διαμόρφωση νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου υπολογίζεται ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν, ως εξής:
* Για μείωση τζίρου 5%-15%, μείωση προκαταβολής φόρου 30%.
* Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, μείωση προκαταβολής 50%.
* Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, μείωση προκαταβολής 70%.
* Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, μείωση 100%, δηλαδή η προκαταβολή μηδενίζεται.
Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση θα είναι «οριζόντια» 50% για όλους.
Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις