«Andromeda» : Το πλοίο που μετέφερε χημικά σαν αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη στη Βηρυτό – Πού βρίσκονται τώρα
Το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε το μακελειό στη Βηρυτό δεν είναι άγνωστο στις ελληνικές Αρχές – Τι περιείχε το φορτίο με τα εκρηκτικά που είχε κατασχεθεί το 2018 στην Κρήτη.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η φονική έκρηξη στη Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.
Οι εικόνες «Αποκάλυψης» που ακολούθησαν την έκρηξη ήταν συγκλονιστικές, με τους πολίτες να καταγράφουν την τρομακτική έκρηξη που θύμισε σε πολλούς την έκρηξη στη Χιροσίμα.
Όπως επισημάνθηκε η καταστροφή οφείλεται στην έκρηξη μεγάλης ποσότητας (υπολογίζεται σε 2.750 τόνους) νιτρικού αμμωνίου που είχε κατασχεθεί από τις Αρχές του Λιβάνου πριν από έξι χρόνια.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ δήλωσε σε διάγγελμά του ότι οι υπεύθυνοι για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού «θα πληρώσουν το τίμημα».
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας το βράδυ της Τρίτης.
Το νιτρικό αμμώνιο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς μπορεί να αναφλεγεί και να αποδειχθεί θανατηφόρο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες για την αποθήκευσή του. Επίσης, πολλές φορές το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται –όπως και άλλα χημικά λιπάσματα- για την κατασκευή βομβών, λόγω του χαμηλού τους κόστους και της διαθεσιμότητά τους.
Η κατάσχεση στην Ελλάδα
Η χημική ουσία του νιτρικού αμμωνίου δεν είναι άγνωστη για τις ελληνικές Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε κατασχεθεί ποσότητα αυτού του χημικού λιπάσματος, μαζί με άλλες εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών, σε πλοίο που είχε προορισμό τη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2018, το πλοίο Andromeda -με σημαία Τανζανίας- έπλεε μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου και Λιβύης για δύο περίπου μήνες, μέχρι που εξέπεμψε σήμα για βοήθεια ανοιχτά της Κρήτης.
Ο έλεγχος του Λιμενικού έδειξε πως στο πλοίο βρίσκονταν 410 τόνοι εκρηκτικών που ενώ είχαν έγγραφα με τελικό προορισμό το Τζιμπουτί, θα έφταναν στη Μισράτα της Λιβύης. Άμεσα ενημερώθηκε η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, που διέταξε τη δέσμευση του φορτίου.
Οι 410 τόνοι εκρηκτικών μεταφέρθηκαν σε αποθήκη του Ελληνικού Στρατού στις Σέρρες, όπου βρέθηκε και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το φορτίο του «Aνδρομέδα» εμπίπτει στις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης.
Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα είχε δημοσιοποιήσει βίντεο από την επιχείρηση κατάσχεσης των 29 κοντέινερ που περιείχαν εκρηκτικές ύλες από το πλοίο «Andromeda».
Άγνωστη η «πορεία» τους
Μετά την άφιξη των εκρηκτικών υλών στις Σέρρες, αξιωματικοί του Ε.Σ. είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τις αποθήκες, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αυτό συνέβη ποτέ ή όχι.
Όπως επίσης, κανείς δεν γνωρίζει αν φυλάσσονται σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται για τέτοιου είδους ύλες.
Γνωστό το «Andromeda» στις Αρχές
Αξίζει να σημειωθεί το 2018 δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο έγινε στόχος των ελεγκτικών αρχών. Τρία χρόνια νωρίτερα, ενώ έπλεε στο Ιόνιο και έχοντας δηλώσει ως προορισμό την Αλβανία, έγινε έλεγχος στα αμπάρια του.
Και τότε είχαν εντοπιστεί σακιά με νιτρικό αμμώνιο, όμως με εισαγγελική εντολή το πλοίο αποδεσμεύτηκε για να συνεχίσει την πορεία του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις