«Μάσκες παντού για την ανάσχεση της πανδημίας» – Το μήνυμα της κυβέρνησης και οι φόβοι των ειδικών
Ο πρωθυπουργός σε μία ακόμη προσπάθεια να αφυπνίσει τους πολίτες σχετικά με την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας, τόνισε πως «φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις»
- Πώς πιάστηκε στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Μετά τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι έχουν αρχίσει να συστήνουν τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους – ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις – και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σήμερα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας».
Ο πρωθυπουργός σε μία ακόμη προσπάθεια να αφυπνίσει τους πολίτες σχετικά με την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας, τόνισε πως «φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».
Στη διάρκεια της σύσκεψης – όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων.
Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης. Επίσης παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, που επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
Αξιολόγηση της κατάστασης
«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:
«Το κάνουμε κάθε μέρα. Έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα».
Ανησυχία από τους ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων
Πριν το «καμπανάκι» του πρωθυπουργού, είχαν προηγηθεί οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μπει ένα «φρένο» στην έξαρση του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση για τον συνωστισμό που παρατηρείται στα μέσα μεταφοράς, έβαλε στο «τραπέζι» το θέμα της εξ αποστάσεως εργασίας ενώ μίλησε και για τη χρήση μάσκας, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
«Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για τα ΜΜΜ και σε μια άλλη κοινωνία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και από εθελοντές ή στρατιωτικούς να οδηγήσουν τα λεωφορεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε λύση. Αν δεν υπάρχει λύση, να μην υπάρξει συγκοινωνία. Αν είχαμε μια τεράστια φωτιά τι θα κάναμε; Είναι εξίσου θανατηφόρο αυτό που συμβαίνει», τόνισε η κ. Λινού.
Τα «όπλα» για την ανάσχεση του ιού
Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, η ίδια τόνισε ότι «θα έλεγα άμεσα πλήρη εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό, παροχή μάσκας σε όλους τους εργαζόμενους ειδικά στους χαμηλόμισθους και επιβολή ότι θα την φορούν.
Στους χώρους εστίασης δεν είναι ξεκάθαρο για τη μάσκα για τους εξωτερικούς χώρους. Εκτός αν τρώνε, πρέπει να φορούν μάσκα. Σε επίπεδο επικοινωνίας, ειδικά επικοινωνιακά πακέτα για νέους ανθρώπους και στη συνέχεια για τους ηλικιωμένους, για τις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες, Ρομά, φυλακές, έτσι ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά. Έχουμε αρκετά κρούσματα που μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη».
«Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον ιό»
Το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί ότι έχει πέσει δραματικά ο μέσος όρος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ουδείς είναι άτρωτος στον ιό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητικές των νοσοκομείων, έστειλε μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι άτρωτοι.
«Το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη» είπε για να προσθέσει.
«Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.
Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».
Απευθυνόμενος στους νέους τόνισε πως καταλαβαίνει ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά – όπως είπε – δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι.
«Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα.
Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.
Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις