Ανάσα στον τουρκικό τουρισμό μέσω Γερμανίας – Τι σηματοδοτεί η μερική άρση ταξιδιωτικής οδηγίας
Η μερική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας έρχεται σε μία στιγμή που τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν και ξεπέρασαν και πάλι τα 1000 σε μια μέρα στην Τουρκία.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ανάσα για τον τουρκικό τουρισμό φαίνεται πως αποτελεί η μερική άρση ταξιδιωτικής οδηγίας από τη Γερμανία για τέσσερις πόλεις της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει η DW, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για μερική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας προς την Τουρκία και συγκεκριμένα για τις πόλεις του Αϊδινίου, της Μούγλας, της Σμύρνης και της Αττάλειας, η Γερμανία προσφέρει «ανάσες» στον τουριστικό τομέα της χώρας που πιέζεται ασφυκτικά από τις συνέπειες των μέτρων για τον κοροναϊό.
Την είδηση μετέφερε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Χουρριγιέτ με τίτλο «Η Γερμανία Άνοιξε τις Πύλες». Η άρση της οδηγίας για τις τέσσερις αυτές τουριστικές περιοχές της Τουρκίας συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ κοροναΐού 48 ώρες πριν επιστρέψουν στην Γερμανία.
Η άρση έρχεται σε μία στιγμή που τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν και ξεπέρασαν και πάλι τα 1000 σε μια μέρα στην Τουρκία. Μάλιστα οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για πιθανότητα δραματικής αυξησης, καθώς στην γιορτή της θυσίας του Ισλάμ, που ολοκληρώθηκε προχθές τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και παρατηρήθηκαν απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού.
Καθηγητές σημειώνουν ότι οι συνέπειες της θρησκευτικής γιορτής θα αποτυπωθούν σε δύο εβδομάδες.
Ασφυκτικές πιέσεις από το Βερολίνο
Εδώ και πολλές εβδομάδες η Άγκυρα πίεζε ασφυκτικά το Βερολίνο να δώσει πράσινο φως σε όσους Γερμανούς επιθυμούσαν να επισκεφθούν τους καλοκαιρινούς μήνες τη Τουρκία. Παράλληλα τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η γερμανική ταξιδιωτική οδηγία είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα και δεν σχετιζόταν με τις ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας από εισερχόμενα κρούσματα στη Γερμανία.
Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία παραμένει για πολλούς Γερμανούς αγαπημένος τουριστικός προορισμός, αλλά και ότι ο τουρισμός συμβάλλει με σημαντικό ποσοστό στο τουρκικό ΑΕΠ. Τώρα η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ότι απέμεινε από μια ήδη πολύ δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.
Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, την απόφαση του Βερολίνου χαιρέτησε ο τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούτι Ερσόι και υπόσχεται στο twitter: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε γερμανούς φιλοξενούμενους στο πλαίσιο του “Προγράμματος Πιστοποίησης για έναν Υγιή Τουρισμό”».
Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα στην Τουρκία σε ένα 24ωρο – Προ των πυλών νέα μέτρα
Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα προχωρούν πλέον σε επιθεωρήσεις και θα επιδιώξουν ακόμη αυστηρότερη τήρηση των μέτρων και των συστάσεων, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα σε ένα 24ωρο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες, γεγονός που ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» εξέλιξη, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ότι τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν και παροτρύνουν την Άγκυρα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του lockdown τον Ιούνιο κι έκτοτε ασκεί πιέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου ώστε να επιτρέψουν σε τουρίστες να επισκέπτονται την Τουρκία, ώστε η οικονομία της να συνέλθει.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές πως θεωρούσε τα 1.000 κρούσματα το όριο που θα την ωθούσε να επανεξετάσει τους κανόνες που όρισε.
Χθες Τρίτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται καθημερινά επιθεωρήσεις της καραντίνας, ότι θα επιβλέπεται η ιχνηλάτηση των επαφών σε όλες τις πόλεις, ότι θα λαμβάνονται μέτρα σε γάμους, κηδείες και άλλες συγκεντρώσεις κόσμου, πάντως απέφυγε την αναστολή λειτουργίας τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι οι νέοι κανόνες σε εθνικό επίπεδο — περιλαμβανομένης της επιβολή προστίμων σε παραβάτες των μέτρων — απαιτούνταν για την ευόδωση της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας.
Η Τουρκία καταγράφει επίσημα 5.765 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 234.934 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις