Έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση της έντασης από τη γειτονική χώρα.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση της έντασης από τη γειτονική χώρα.
Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών για τα διμερή θέματα που προκαλούν εντάσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι ο επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης.
Σχετικά με τον έμπειρο διπλωμάτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία».
Όσον αφορά στο χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Πληροφορίες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου
Παράλληλα με τις διμερείς συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που ξεκίνησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «αναβλήθηκε» με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρει το Politico, η σκέψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι η έκτακτη αυτή Σύνοδος Κορυφής να πραγματοποιηθεί στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.
Μητσοτάκης: Να συμφωνήσουμε με Τουρκία, διαφορετικά ας πάμε στη Χάγη
Την πρόθεση της Ελλάδας να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για το ζήτημα της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, και εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού φόρουμ, λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.
«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την επιθετική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».
- Αντώνης Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη
- Βινίσιους για τις ρατσιστικές επιθέσεις: «Έχω υποφέρει πολύ, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι»
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο – «Επίκειται επίθεση»
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων
- Τζο Μπάιντεν: Η στιγμή που χάνεται μέσα στον Αμαζόνιο μετά την ιστορική ομιλία του