Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ: Εκτενής αναφορά στον διεθνή Τύπο
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ απασχολεί εκτενώς τα διεθνή μέσα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στο Κάιρο. Αναμένεται, δε, η αντίδραση του τουρκικού Τύπου.
Τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι στο κύμα τουρκικών προκλήσεων συνεχίζει η Ελλάδα, μέρος της οποίας θεωρείται η ιστορική συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων.
«Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον αιγύπτιο ομόλογό του.
Η συμφωνία στο ζήτημα των θαλασσίων δικαιοδοσιών Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί ασφαλώς άμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Δένδιας- είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.
«Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων» διεμήνυσε.
Εκτενής αναφορά στα διεθνή ΜΜΕ
Όπως είναι επόμενο, το ζήτημα απασχολεί εκτενώς τα διεθνή μέσα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στο Κάιρο, τα οποία αναπαράγουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αναμένεται, δε, η αντίδραση του τουρκικού Τύπου, με την Άγκυρα πάντως μέσω επίσημης ανακοίνωσης να εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό της.
Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, αναφέρει η Daily Sabah στην αγγλική έκδοση, η οποία αναδημοσιεύει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times, οι οποίοι μετέδωσαν εξ’ αρχής την επίσκεψη – αστραπή του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές ήταν κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας.
Bloomberg: Αίγυπτος και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία περιφρονώντας την Τουρκία
Με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες περιφρονώντας την Τουρκία» αναπαράγει την είδηση το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω κριτικής για την αυξανόμενη τουρκική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τονίζει, δε, πως η Τουρκία προσπαθεί να εκδώσει νέες άδειες για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, «μια κίνηση που επικρίνεται έντονα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και κάνει αναφορά στον εμφύλιο πόλεμος της Λιβύης.
Τέλος, επισημαίνει πως η συμφωνία επετεύχθη σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας κλιμακώθηκαν πρόσφατα αφού η Τουρκία δήλωσε ότι θα στείλει ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος σε μια περιοχή κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο. Αργότερα, ωστόσο η Άγκυρα δήλωσε ότι θα αναβάλει την έρευνα προκειμένου να ξεκινήσουν διπλωματικές επαφές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις