Προς υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδα και Αίγυπτος – Στο Κάιρο ο Δένδιας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, συνομιλίες που είχαν γίνει και τους προηγούμενες μήνες, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι δύο χώρες.
Στο Κάιρο μετέβη αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος έχει επαφές με τον ομόλογό του Σάμε Σούκρι σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τις δύο χώρες να βρίσκονται – κατά πληροφορίες – πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, συνομιλίες που είχαν γίνει και τους προηγούμενες μήνες, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι δύο χώρες.
Οι δύο πλευρές, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις ακόμη και εντός της ημέρας. Το πιθανότερο είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Τον Ιούνιο ο κ.Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.
Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σήμερα, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου και Κοινό Ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ. Εκτός από την πρόοδο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο.
Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας οι συνομιλίες
Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν επανεκκινήσει από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.
Αργότερα, έγινε νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών, με τις δύο πλευρές να έρχονται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Υπογράφουν τη συμφωνία οι δύο χώρες
Αιγυπτιακά ΜΜΕ όπως η ιστοσελίδα Sada el Balad αναφέρουν ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τις επόμενες ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο MEGA είχε αναφέρει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδρος στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο κ. Δένδιας είχε επιμείνει στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το «βιασμό της κοινής λογικής».
«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο».
Η Ελλάδα μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είχε βάλει ως πρωταρχικό στόχο την επίτευξη αντίστοιχης συμφωνίας και με την Αίγυπτο, καθώς θεωρούσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο έτσι κι αλλιώς δεν ήταν εύκολες όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η ελληνική διπλωματία εκινείτο μεθοδικά χωρίς τυμπανοκρουσίες με στόχο να υπάρχει πρόοδος.
Αρκετοί αναλυτές είχαν επισημάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι που εμποδίζουν την Αίγυπτο να υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών καθώς η πλήρης οριοθέτηση με την Ελλάδα σημαίνει πως παίρνει θέση στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελλόριζο.
Το μεγάλο «παζάρι»
Σε αυτό το «μεγάλο παζάρι» που βρισκόταν σε εξέλιξη, ως μία μέση λύση προβάλλεται η επιλογή της μερικής οριοθέτησης, που θα αφήνει εκτός το Καστελλόριζο και το τριεθνές, φτάνοντας μέχρι την Κρήτη.
Οι απόψεις για μία τέτοια επιλογή διίστανται και δη υπό τις παρούσες συνθήκες. Μερίδα αναλυτών υπογράμμιζε το προηγούμενο διάστημα ότι η Αθήνα πρέπει να υπογράψει έστω και μερική οριοθέτηση με το Κάιρο, για να προλάβει τις εξελίξεις και ενδεχόμενα τετελεσμένα που σχετίζονται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αυτοί που διαφωνούν με μία μερική οριοθέτηση προτάσσουν το επιχείρημα ότι έτσι η Αθήνα στέλνει λάθος μηνύματα και δημιουργεί εντύπωση παραίτησης και υποχώρησης εκ των δικαιωμάτων της στην περιοχή.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα