Η Κομισιόν «αδειάζει» Τσαβούσογλου: Δεν τον εξουσιοδοτήσαμε να μιλάει εκ μέρους μας
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά διμερές θέμα ενός κράτους – μέλους της ΕΕ με ένα τρίτο κράτος και άρα δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να το σχολιάσει
Ενοχλημένη εμφανίστηκε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δήθεν υπήρξε δυσαρέσκεια από πλευράς Ε.Ε. για τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά διμερές θέμα ενός κράτους – μέλους της ΕΕ με ένα τρίτο κράτος και άρα δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να το σχολιάσει.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε: «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».
«Θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών»
Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε: «Έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της Ε.Ε. και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και γι’ αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο «Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».
«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε κάνοντας λόγο για «ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις».
Όπως τόνισε «πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα».
«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι «προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία», συμπληρώνοντας «σε αυτή τη φάση».
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;