Κοροναϊός – Ιταλία : Τι σχέση έχουν τα… πριόνια με το άνοιγμα των σχολείων;
Οι Ιταλοί ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο στοίχημα στη μάχη τους απέναντι στον κοροναϊό, μετά τα φρικτά γεγονότα της άνοιξης
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η Ιταλία, το πρώτο επίκεντρο του κοροναϊού εκτός της Κίνας, έχει καταφέρει να αντισταθεί σε ένα πιθανό δεύτερο πανδημικό κύμα μέσω επιθετικής στρατηγικής τεστ και χρήσης μασκών. Όμως, καθώς τα παιδιά ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία, πολλά σχολεία παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους – κόβοντας τα έπιπλα.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, όμως τα περισσότερα ιταλικά σχολεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά «banchi» ή παγκάκια. Εκεί, πολλοί μαθητές κάθονται μαζί για να εξοικονομήσουν χώρο στις πολυπληθείς αίθουσες. Τα θρανία ενός ατόμου είναι σπάνια, ιδιαιτέρως στις μικρότερες τάξεις.
Το υπουργείο παιδείας της Ιταλίας ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τρία εκατομμύρια θρανία ενός μαθητή. Η απόφαση αναμένεται σύντομα, ενώ η παράδοση θα πρέπει να γίνει έως τις 8 Σεπτεμβρίου, ώστε τα σχολεία να μπορούν να συγκεντρώσουν τα νέα τους έπιπλα πριν οι μαθητές επιστρέψουν σε αυτά στο τέλος του μήνα.
Καθησυχάζουν τις ανησυχίες τους με… πριόνια
Όμως σε πολλές περιοχές επικρατεί ανησυχία ότι τα θρανία δεν θα φτάσουν εγκαίρως, επομένως προετοιμάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους… κόβοντας τα παλιά παγκάκια.
«Έχουν σκοπό να κόψουν τα παγκάκια, αν είναι φτιαγμένα από ξύλο ή να τα διαχωρίσουν με άλλους τρόπους», εξηγεί ο Αντέλφιο Καρντινάλε, υπεύθυνος του έργου για τα σχολεία της Σικελίας.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αντιμετωπίζεται ως σημαντικό βήμα για την Ιταλία, η οποία ως τώρα έχει αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ορισμένα σχολεία παραμένουν κλειστά από τις 5 Μαρτίου – τα υπόλοιπα από τις 10 Μαρτίου – και μόνο τα μικρότερα παιδιά έχει επιτραπεί να επιστρέψουν.
Αν και η ιταλική οικονομία έχει ανοίξει σταδιακά από τις 18 Μαΐου, τα σχολεία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.
Το σχέδιο επιστροφής στις τάξεις περιλαμβάνει μέτρα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα, την εξασφάλιση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους, αλλά και τη χρήση μασκών από δασκάλους και μαθητές.
Οι τάξεις θα απολυμαίνονται πολλές φορές την ημέρα και θα μοιράζονται σε μικρότερες ομάδες για να περιορίζονται οι κοινωνικές επαφές και να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα.
Όπου είναι εφικτό, οι τάξεις θα μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους ή σε θέατρα, πάρκα και μουσεία, ιδιαιτέρως όταν η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατο να επιτευχθεί λόγω παλαιότητας των κτιρίων.
Στη Ρώμη, ορισμένες τάξεις θα κάνουν μάθημα σε εκκλησίες.
Οι μαθητές λυκείου έχουν την επιλογή να μην πηγαίνουν στην τάξη και να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα, αν ζουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις