Μπορούμε να αγκαλιαστούμε με ασφάλεια στην εποχή του κοροναϊού;
Υπάρχουν ασφαλείς αγκαλιές; Και αν ναι, ποιες είναι;
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Να αγκαλιαστούμε ή όχι; Μήπως είναι ασφαλές αν έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας; Αν στρέψουμε το πρόσωπό μας μακριά από το αγαπημένο πρόσωπο; Αν κρατάμε την ανάσα μας όσο διαρκεί η αγκαλιά;
Η άνοιξη ήταν μια εποχή που οι αγκαλιές έλειψαν πολύ σε όλους μας – και αυτό δεν ήταν το μόνο πλήγμα για την ψυχική μας υγεία. Νέα έρευνα έχει δείξει ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν στερηθεί τη σωματική επαφή, είχαν και υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, εξάντλησης, προβλήματα ύπνου και μετατραυματικό στρες. η στέρηση σωματικής επαφής ήταν συχνότερη στα άτομα που ζούσαν μόνα, όμως η έρευνα ανακάλυψε ότι υπήρχε και μεταξύ εκείνων που ζούσαν με την οικογένειά τους ή με φίλους τους, δείχνοντας ότι οι αγκαλιές ήταν… υπό εξαφάνιση για όλους.
Κουρτίνες αγκαλιάς και αναπνευστήρες
Οι άνθρωποι έγιναν πολύ δημιουργικοί για να αγγίξουν τους αγαπημένους τους στη διάρκεια του lockdown. Ένας άνδρας από το Στράτφορντ-απόν-Έιβον έφτιαξε μια «κουρτίνα αγκαλιάς» προσθέτοντας μανίκια στην κουρτίνα του μπάνιου του, για να μπορεί να αγκαλιάζει τη γιαγιά του. Ένας οίκος ευγηρίας στη Βραζιλία δημιούτγησε ένα τούνελ αγκαλιάς, ενώ στην Καλιφόρνια, ένα ζευγάρι παππούδων φορούσε.. πλαστικά κοστούμια και αναπνευστήρες, για να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους.
«Πρέπει να ζυγίσουμε τους κινδύνους»
Η Μόλι Ρόζενμπεργκ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιντιάνα ανακάλυψε ότι εκείνοι που αγκαλιάζονταν συχνά, αντάλλασσαν φιλιά ή συναντούσαν φίλους και συγγενείς στο lockdown, είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και 28% λιγότερες πιθανότητες να νιώθουν μόνοι, ανεξάρτητα από το αν ήταν παντρεμένοι ή συγκατοικούσαν.
«Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της αγκαλιάς, είναι η επίδρασή της στην ψυχική υγεία και ευημερία», εξηγεί. «Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και ότι οι επαφές με άλλους ανθρώπους που εμπλέκουν την αφή αυξάνουν τα επίπεδα ωκυτοκίνης και μειώνουν τους παλμούς και την κορτιζόλη».
Όμως παρά τα ευρήματά της, προειδοποίησε: «Οι άνθρωποι πρέπει να ζυγίσουν τα πιθανά πλεονεκτήματα της αγκαλιάς σε σχέση με τον κίνδυνο για την υγεία τους. Αυτή την εποχή, πρέπει να ζητάμε συναίνεση για κάθε είδος φυσικής επαφής, συμπεριλαμβανομένων των αγκαλιών, πράγμα που δεν το έχουμε συνηθίσει – αλλά θα πρέπει να το μάθουμε».
Πώς μπορούμε να αγκαλιαστούμε με ασφάλεια;
Επομένως, υπάρχει ασφαλής τρόπος να αγκαλιαστούμε; Ο Δρ. Σάιμον Κλαρκ, του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, τονίζει ότι το θέμα είναι να «περιορίσουμε τις αγκαλιές σε εκείνες που πραγματικά έχουν σημασία – και να λάβουμε μόνοι μας την απόφαση για το κατά πόσον είναι ασφαλές τόσο για εμάς όσο και για τον παραλήπτη αυτής της αγκαλιάς, πριν προχωρήσουμε σε αυτή».
Ο Κλαρκ κρίνει κάθε αγκαλιά βάσει των προτερημάτων της. «Δεν κάνω καν χειραψίες με τους φίλους μου πλέον. Όμως αγκαλιάζω την 98χρονη γιαγιά μου, γιατί θα τρελαινόταν αν δεν το έκανα», λέει. «Αυτός ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, όμως μια γρήγορη, χαλαρή αγκαλιά – ένα χέρι γύρω από τους ώμους – πιθανότατα έχει χαμηλό ρίσκο».
Όμως η επίτευξη μιας ικανοποιητικής αγκαλιάς με την ταχύτητα του φωτός δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο Κλαρκ συμβουλεύει να αποφεύγουμε την πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή φορώντας μάσκες, να στρέφουμε τα πρόσωπά μας μακριά το ένα από το άλλο, και να μην ακουμπάμε το πρόσωπο ή τα ρούχα του άλλου ατόμου με το πρόσωπό μας.
Ο αυθορμητισμός δεν είναι πλέον μέσα στις επιλογές μας, προειδοποιεί η Μάργκαρετ Χόζι, καθηγήτρια συγκριτικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Πρέπει να κάνουμε προετοιμασίες. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά – και να κρατάμε την αναπνοή μας.
Μπορούμε, τουλάχιστον, να αγκαλιάζουμε τα κατοικίδιά μας;
«Οι αγκαλιές είναι περίπλοκη υπόθεση», τονίζει η Χόζι, που διέγνωσε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού σε γάτα, μετά από φιλί που δέχτηκε από την ιδιοκτήτριά της. «Είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με βάση τη λογική. Δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα των αγκαλιών για την ψυχική υγεία είναι σημαντικά και περίπου τα ίδια για όλα τα είδη, θεωρώ ότι η ίδια εκτίμηση κινδύνου θα πρέπει να γίνεται για όλες μας τις επαφές».
«Επομένως, αν αγκαλιάζετε τη γάτα σας, πιθανότατα μπορείτε να αγκαλιάσετε και έναν άνθρωπο. Όμως, όπως συμβαίνει και με οτιδήποτε άλλο συνδέεται με τον ιό, αγκαλιάστε με επιφύλαξη», προσθέτει.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις