Το πακέτο, τα προγράμματα, ο κίνδυνος
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια νέα γενική καραντίνα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, συνεπάγεται χρεοκοπία
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια νέα γενική καραντίνα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, συνεπάγεται χρεοκοπία. Ξεκάθαρα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός την ξορκίζει και γι’ αυτό παρατηρήθηκε η όποια χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.
Παρ’ όλα αυτά, τα μηνύματα που λαμβάνονται από όλα τα μέτωπα της οικονομίας είναι ανησυχητικά. Και ενώ συμβαίνει αυτό, την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γεωμετρικά. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι διπλός: και η πανδημία να εξαπλωθεί και η χρεοκοπία να μας απειλεί. Στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά από την ώρα που ξέσπασε το κακό, βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξουν.
Αποκωδικοποιώντας τον τελευταίο ανασχηματισμό, φαίνεται ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Η χρονιά θεωρείται (και είναι) χαμένη, συνεπώς δεν θα είχε κανένα νόημα να αλλάξουν πρόσωπα σε κομβικά υπουργεία, για τον απλό λόγο ότι αυτοί που θα έρχονταν δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Ούτε καν στο Τουρισμού. Αντιθέτως, μέχρι να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, απλώς θα χανόταν κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Επιλέχθηκε, λοιπόν, να δοθεί η μάχη στο μόνο μέτωπο που δίνει ελπίδες διαφυγής, αυτό της αξιοποίησης των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν υπάρχει μια ελπίδα σωτηρίας, «κρύβεται» εκεί. Γι’ αυτό και ό,τι αλλαγές έγιναν εστιάσθηκαν εκεί. Ωστόσο, η αποστολή της πεντάδας που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο μόνο εύκολη δεν θα είναι. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τι γράφουν σήμερα οι τέσσερις από τους πέντε στα «ΝΕΑ» για το θέμα, αντιλαμβάνεται το γιατί.
Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι έχουν ξεκάθαρη στόχευση. Ο καθένας από τους πέντε, σε συνεργασία με τις επιμέρους ομάδες εργασίας ανά εμπλεκόμενο υπουργείο που έχουν συγκροτηθεί, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα προγράμματα που θα απορροφήσουν τα 32 δισ. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό είναι το κλειδί για να μη μετατραπεί το πακέτο σε «νέο ΕΣΠΑ».
Το αρνητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία τρία – τέσσερα projects, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν κεφάλαια από το Ταμείο. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι τα λεφτά να έρθουν, αλλά να λιμνάσουν. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις