Κοροναϊός: Μονόδρομος τα νέα μέτρα με την «βόμβα» των 203 κρουσμάτων – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους αρμόδιους στις 11 το πρωί της Δευτέρας.
Ιστορικό υψηλό με 203 κρούσματα κατέγραψε σήμερα η χώρα μας, η οποία δεν είχε εμφανίσει τέτοιον αριθμό σε ημερήσια βάση ούτε κατά τη διάρκεια του lockdown.
Την ώρα που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μάλιστα βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών, καθώς καθημερινά τα κρούσματα ξεπερνούν συνήθως τα 30, δεν έχει τέλος η εμφάνιση νέων εστίων υπερμετάδοσης του ιού, οι οποίες ανεβάζουν κατακόρυφα τον αριθμό των κρουσμάτων.
Τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έρχονται άλλωστε μετά από την εμφάνιση 50 θετικών εργαζομένων σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική.
Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα δυσάρεστα νέα που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Πέραν του ενός νέου θύματος από τον COVID-19, η εικόνα στις ΜΕΘ δεν είναι καλή.
Οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί, καθώς ενώ την 1η Αυγούστου νοσηλεύονταν δέκα ασθενείς στην εντατική, ο αριθμός σήμερα έχει φτάσει στους 22.
Μάλιστα τρεις από τους 22 διασωληνωμένους από κοροναϊό προέρχονται από την Λάρισα, όπου εκεί περιοριστικά μέτρα -τύπου Πόρου- δεν άργησαν να έρθουν σήμερα σε κοινότητα της πόλης.
Ειδικότερα ένα γάμος- εστία κοροναϊού ήταν η αφορμή ώστε σήμερα να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας μέχρι και τις 20 Αυγούστου.
Πονοκέφαλο στους επιστήμονες προκαλεί την ίδια ώρα και η μέση ηλικία των περισσότερων κρουσμάτων, καθώς από τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, παραπάνω από τα μισά (113) είναι ηλικιακής ομάδας 18-29.
Όλα αυτά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα πως ο κοροναϊός είναι ανάμεσα μας ανακοινώθηκαν μάλιστα μία μέρα πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση εξετάζει μείωση καλεσμένων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, «μοντέλο» Πόρου με τοπικά lockdown, μάσκες παντού και περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και μπαρ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού των τελευταίων ημερών.
Άλλωστε φαίνεται πως τα πιο σκληρά μέτρα είναι μονόδρομος για τους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν πως ο ιός είναι ανεξέλεγκτος την πιο λάθος στιγμή, δηλαδή την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Από την πλευρά αρκετοί είναι εκείνοι που «σφυρίζουν» αδιάφορα στις όποιες ενδείξεις των ειδικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αφενός οι εικόνες συνωστισμού που σημειώνονται ακόμη και σήμερα σε πλοία, αεροδρόμια και ΜΜΜ και αφετέρου τα νούμερα από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ, η οποία μέσα σε έξι μέρες «έκοψε» 509 πρόστιμα σε άτομα που δεν φορούσαν μάσκα.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μία έρευνα-σοκ από το ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία εκτιμάται πως αν δεν παρθούν μέτρα τα κρούσματα θα φτάσουν μέχρι και τα 700 την ημέρα.
«Κλειδώνουν» αύριο νέα μέτρα – Στο τραπέζι ακόμη και ο περιορισμός στις μετακινήσεις
«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.
«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 945 κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.
Οι επιστήμονες θα κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου
Αναφορικά με την κρίσιμη κατάσταση με τον κοροναϊό μίλησε και ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο όπου και τόνισε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη ημέρα. Γίνεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων από ό,τι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ευτυχώς δεν έχουμε γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει η ελπίδα και η πιθανότητα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα νούμερα αυτά. Να αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων, που χρειάζεται τουλάχιστον 5-7 μέρες για αυτό. Έχει μεγάλη σημασία η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο και ιδιαίτερα το τριήμερο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο».
Στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατευτούμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει «να τηρηθούν τα μέτρα με τον πιο αυστηρό τρόπο, οι αποστάσεις, η μάσκα, η προσωπική υγιεινή. Αποφεύγουμε συναθροίσεις και συνωστισμό και ακολουθούμε οτιδήποτε εξαγγέλλεται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα γυρίσουν και οι περισσότεροι εκδρομείς στις μεγάλες πόλεις, οπότε θέλει μια μεγάλη προσοχή. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπωματικών κρουσμάτων μέχρι τις 20 Αυγούστου, αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετάδοση σε μεγάλα αστικά κέντρα».
Αναφορικά με το γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «ακόμη και σήμερα είμαστε σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το άνοιγμα των συνόρων, η εσωτερική μετακίνηση, και κάποιος εφησυχασμός συνέβαλαν στο να έχουμε την εικόνα που έχουμε σήμερα».
«Οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός, είτε είναι κλειστός, ημιυπαίθριος ή σχετικά ανοιχτός χώρος, ενδεχομένως να χρησιμεύει η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη και το ρόλο που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτή τη βδομάδα, μετά τις 20-25 Αυγούστου ο αριθμός των ασυμπτωματικών νεαρών, στην πλειοψηφία τους, συμπατριωτών μας, θα είναι μικρότερος. Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις δυσοίωνες. Νόημα έχει να παίρνουμε μέτρα σήμερα. Νομίζω τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και επικαιροποιούνται μέρα με τη μέρα είναι επαρκή, αν τηρηθούν», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.
Σύψας: «Ανησυχούμε και πάρα πολύ»
Τα τελευταία δεδομένα τρομάζουν τους λοιμωξιολόγους, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Νίκου Σύψα στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά». «Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».
Δραματικές προβλέψεις
Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής που μπορούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.
Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του που καταγράφει ο κοροναϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.
Αυτά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Η χαρτογράφηση της διασποράς
Για ακόμη μία ημέρα η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει ευρύτατη με κρούσματα να καταγράφονται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα περισσότερα εξ αυτών και συγκεκριμένα τα 50 αφορούν στην επιδημιολογική εστία που καταγράφηκε στο εργοστάσιο στη Χαλκιδική, ενώ 38 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 35 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης 33 κρούσματα είναι εισαγόμενα.
Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:
- εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, - τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
- τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας. - δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
- δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
- επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων (στην Αντίπαρο),
- οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
- ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
- πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
- τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
- δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
- Γερμανία-Πολωνία: Συνελήφθησαν ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων – Τι σχεδίαζαν
- Εκλογές ΗΠΑ: Πλήθος διασημοτήτων στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις στην τελευταία ομιλία της
- Ματ Ντίλον: Η πρώτη και μόνη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, είναι φιλοξενία
- Ρίβερς: «Θα είμαστε στα playoffs, δεν ανησυχώ για αυτό»
- Φάμελλος: Αναφορά στη Βουλή για την «αναγκαιότητα λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»
- Αμπελόκηποι: Στη φυλακή ο 31χρονος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση