Λιβανός – Κατρούγκαλος – Λοβέρδος σχολιάζουν την ιστορική συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου
«Το σύνολο του ελληνικού λαού και η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας με αυτή τη συμφωνία. Αναγνωρίζεται πλέον και δη από μία χώρα εκτός ΕΕ χωρίς νησιά, η ύπαρξη υφαλοκρηπίδας από τα νησιά τα ελληνικά. Ουσιαστικά ακυρώνεται το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο που βρίσκεται πλέον εκτός πραγματικότητας
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη μίλησαν οι κ.κ. Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και την κατάσταση την Εύβοια, όπου από την κακοκαιρία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι ενώ πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από πλημμύρες.
Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
«Το σύνολο του ελληνικού λαού και η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας με αυτή τη συμφωνία. Αναγνωρίζεται πλέον και δη από μία χώρα εκτός ΕΕ χωρίς νησιά, η ύπαρξη υφαλοκρηπίδας από τα νησιά τα ελληνικά. Ουσιαστικά ακυρώνεται το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο που βρίσκεται πλέον εκτός πραγματικότητας. Επίσης, παράλληλα με τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία, διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο νομιμότητας στη Μεσόγειο που ουσιαστικά συμπιέζει και τη Λιβύη για να πάρει αποφάσεις. Η πολυδιάστατη εθνική στρατηγική της Ελλάδας που πιστεύω ότι θα τη στηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, δημιουργεί μια νέα κατάσταση με τη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Λιβανός, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Η εθνική γραμμή είναι επιδίωξη. Έχουμε πράγματι ένα κενό εθνικής στρατηγικής που πρέπει να καλυφθεί. Η συμφωνία με την Αίγυπτο χρειαζόταν, αλλά έχει προβληματικά σημεία, για τα οποία έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση και δεν τις έχουμε πάρει. Η οριοθέτηση όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας, είναι της τάξης κάτι λιγότερο από 45% για εμάς, κάτι παραπάνω από 55% για την Αίγυπτο. Υπολείπεται δηλαδή του απώτατου ορίου υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είναι αυτό το σημαντικότερο, πράγματι μπορεί να καταλήξει κανείς σε μια οριοθέτηση που να υπολείπεται της μέσης γραμμής. Το σημαντικό είναι η επήρεια που δόθηκε στα νησιά, και ειδικά στα μεγάλα νησιά. Η επήρεια δείχνει σε ποιο ποσοστό κάθε νησί συμμετέχει στη διαμόρφωση της κατανομής της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Είχαμε στο παρελθόν δεχτεί στο πλαίσιο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Ιταλία, μειωμένη επήρεια σε κάποια νησιά. Δεν είχαμε δεχτεί μειωμένη επήρεια σε μεγάλα νησιά. Επίσης, η συμφωνία δεν ακυρώνει αυτόματα, όπως ακούστηκε, αυτή η συμφωνία το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Έχουμε δύο συμφωνίες που αφορούν στην ίδια θαλάσσια ζώνη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Σε παρόμοια συμφωνία δεν προχωρήσαμε όταν είχαμε την δυνατότητα. Δέχομαι ότι υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά είχαμε εναλλακτικούς τρόπους όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων. Έχουμε το ερώτημα αν θα υπερψηφίσουμε όταν θα έρθει προς κύρωση. Για να απαντήσω, πρέπει να έχουμε τις απαντήσεις για την επήρεια των νησιών», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει στρατηγική και αφού επιμένει στη συζήτηση με τετ α τετ με τις χώρες που έχουμε “σύνορα”. Αν ορίζαμε όλοι τις οικονομικές μας ζώνες θα είχαμε επαφή, άρα πρέπει να γίνουν οι συμφωνίες. Αφού δεν έχουμε κάνει την προσωρινή εξωτερική οριοθέτηση εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι μετά μέρος με το μέρος, με την Ιταλία, Αλβανία κλπ να προχωρήσουμε», είπε πάνω στο θέμα ο κ. Λοβέρδος.
«Ο κ. Δένδιας μας είχε ενημερώσει πριν από περίπου ενάμιση μήνα για πλευρές της διαπραγμάτευσης ενόψει της κατάθεσης της μερικής αυτής συμφωνίας. Ο κ. Δένδιας είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει ότι μεταβαίνει στο Κάιρο αλλά μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν είχαμε επικοινωνία. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα που δεν ξέρω πώς έκλεισαν. Δεν βγαίνουν τα ποσοστά στην επήρεια. Χρειάζεται να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Υπάρχουν δύο συμφωνίες που η μία πέφτει πάνω στην άλλη. Από την άλλη η μειωμένη επήρεια και η μερικότητα της συμφωνίας είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Η αντίδραση της Τουρκίας δείχνει την επιθετικότητα και την ενόχλησή τους. Όλα πρέπει να τα συζητήσουμε για να έχουμε ξεκάθαρη γνώμη για το αν είναι μια θετική συμφωνία. Έχουμε ανάγκη περαιτέρω πληροφόρησης και δεν την έχουμε», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος.
Πληροφόρηση ζητά η αντιπολίτευση – Τι θα γίνει με το αίτημα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
«Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, και ο κ. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα καθημερινής πολιτικής που μπορούμε να αναλύουμε στα τηλεοπτικά πάνελ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ενημέρωση των κομμάτων για τη συμφωνία. Θα οδεύσει αυτή η συμφωνία για να κυρωθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά τα κόμματα. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας μικροκομματικών κερδών. Αυτό δεν συμφέρει τον εθνικό στόχο», ανέφερε ο κ. Λιβανός.
«Είχα την ειδοποίηση από τον κ. Δένδια ότι πηγαίνει για τη συμφωνία. Μετά ζητήθηκαν εξηγήσεις, για τα οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση. Το ζήτημα είναι θέμα ενημέρωσης και του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως είναι θέμα στρατηγικής. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να προσδιορίσει τι θέλει», είπε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.
«Δεν είναι σωστό να μας στέλνει ο κ. Δένδιας το κείμενο της συμφωνίας ξερό, και παράλληλα να το βλέπουμε δημοσιευμένο στα sites. Είναι υποτίμηση της αντιπολίτευσης. Θέλω να καταγγείλω κλείνοντας το ότι η Βουλή μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ψήφισε μια διάταξη για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου, και δεν το έβαλαν στο TAXIS. Υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, ενώ υπάρχει ανενεργή διάταξη. Η Βουλή είναι κλειστή και δεν έχουμε άλλο τρόπο να κάνουμε αυτή την καταγγελία», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Τραγική κατάσταση στην Εύβοια – Δύο νεκροί από την κακοκαιρία
«Δεν έχω άμεση ενημέρωση για την Εύβοια. Φαντάζομαι ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, όπως ακούμε και από τα Μέσα Ενημέρωσης. Χρειάζεται ψυχραιμία και επέμβαση των υπευθύνων. Εύχομαι όλα να πάνε καλά», ανέφερε ο κ. Λιβανός για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εύβοια.
«Περιμένουμε από τις Αρχές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να υπάρχει απολογισμός. Όχι μόνο για το πώς αντέδρασαν στο έκτακτο αυτό καιρικό φαινόμενο. Αλλά και τι είχε γίνει πριν. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Είμαι στην Εύβοια, η κατάσταση από εχτές το βράδυ έδειχνε να είναι επικίνδυνη. Πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των δεδομένων για να δούμε αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται άνθρωποι και να μην ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες, και θα γίνει», ανέφερε σχετικά ο κ. Λοβέρδος.
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο