Διεθνείς αναλυτές : Ο Ερντογάν εκτελεί την τουρκική οικονομία
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά οδηγεί τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά οδηγεί τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης (κεντρική φωτογραφία από Pixabay).
Σε ιστορική πτώση
Σκληρή κριτική ασκεί ο γερμανικός Τύπος στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, όπως εκτιμά, έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ιστορική πτώση, ενώ οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνει πως η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά, με τις απώλειες έναντι του δολαρίου να διευρύνονται καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης, επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ, καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.
H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως ένα δολάριο αντιστοιχούσε προχθές μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Απουσία μέτρων
Και έναντι του ευρώ συνεχίστηκε η κατάρρευση της ισοτιμίας με μια λίρα να στοιχίζει 8,67 ευρώ.
Η αναλύτρια της Commerzbank Αντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%».
Η Die Welt παρατηρεί πως ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτατικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος.
Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στην παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%.
Ακαμπτη στάση Ερντογάν
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αιτιολογεί τη στρατηγική περιορισμού του πληθωρισμού στο 7,4%. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν, ωστόσο, σταθερά διψήφιο πληθωρισμό, εκτιμά η επενδυτική εταιρία Nikko Asset Management.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι «υπάρχει διέξοδος, προτείνοντας πιο συναφή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες της τουρκικής οικονομίας.
»Ενδείξεις για στροφή της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της άκαμπτης στάσης του προέδρου Ερντογάν».
Πηγή: sigmalive.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις