Κοροναϊός : «Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση – Στο τραπέζι ακόμα σκληρότερα μέτρα για να ανακοπεί η πανδημία
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φοβούμενοι τα χειρότερα καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχουν τραβήξει τη ανιούσα.
Το γεγονός ότι το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει κατακόρυφα επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά».
Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», αριθμός, ωστόσο που άγγιξε τους 22 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ χθες, για πρώτη φορά από την περασμένη Άνοιξη.
Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα εντείνει και η γεωγραφική διασπορά του ιού, οδηγώντας μοιραία ολόκληρες περιοχές σε τοπικές μορφές καραντίνας. Χθες Κυριακή η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα, με τη διασπορά του ιού να εξαπλώνεται σε 21 περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.
Μέσα στις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν σχεδόν 500 νέα κρούσματα κορονοϊού σε τρεις μέρες και – κυρίως – 22 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Τα δύο αυτά στοιχεία ηχούν συναγερμό στην κυβέρνηση και η σημερινή τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα και τυχόν νέα μέτρα κατά της διασποράς του ιού.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα νέα μέτρα
Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.), και μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Το μέτρο ισχύει ήδη για τον Πόρο και από χθες για τον Αμπελώνα Λαρίσης. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις αναδεικνύονται σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού – με τις άλλες δύο (σ.σ. εστίες) να εκτιμάται πως είναι τα μπαρ και τα μέσα μεταφοράς.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται κατά την τηλεδιάσκεψη να οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ, καθώς εξετάζεται σοβαρά- λόγω των εξελίξεων- η αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή της με τους συνήθεις κανόνες ασφαλείας και προστασίας (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών και μάσκας κλπ.), ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ των εγκαινίων θα γινόταν με λιγότερους καλεσμένους στο «Βελλίδειο» ή σε εξωτερικό χώρο.
Τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, καθώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί ωράριο λειτουργίας ως τις 11 το βράδυ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οριζόντια σε όλη τη χώρα απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό σε πλατείες, πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.
Από χθες πάντως, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται οι λιτανείες και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις εκτός των χώρων λατρείας (ναοί) έως τις 31 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία εμμένει πως ειδικά για το Δεκαπενταύγουστο μπορούν να υπάρξουν εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας (π.χ. λιτανείες με αποστάσεις).
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα, αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ.
Οι ανησυχίες για το ΕΣΥ
Οι ανησυχίες για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος του κοροναϊού, ενισχύονται από την έρευνα του ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία προβλέπει για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ημερήσια ανάγκη 210 κλινών ΜΕΘ, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί ένα «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς.
Σημειώνεται πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη να φθάσουν τις 1.200 μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. Για την ώρα, η Ελλάδα διαθέτει 1.017 ΜΕΘ που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- Μαγδεμβούργο: Καταδικάζει την επίθεση η Σαουδική Αραβία – «Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μακρόν
- ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προστατεύουν τις επενδύσεις του Μασκ στην Κίνα, λένε οι Δημοκρατικοί
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown