Νέα τουρκική πρόκληση : Εκδόθηκε Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο
Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ.
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Σε άλλη μια πρόκληση προβαίνει η Τουρκία, η οποία προχώρησε σε έκδοση Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.
Η Navtex, ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως το εν λόγω πλοίο, απέπλευσε το πρωί, με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι σήμερα στις 12.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ ενώ λίγο νωρίτερα θα συνεδριάσει στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) για την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στην περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.
Εξάλλου, για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά και από τις 5.00 το πρωί έχει ενεργοποιηθεί και η σχετική Navtex.
Μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξαναστείλει ερευνητικά πλοία για σεισμικές έρευνες, δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών μονάδων.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιθανόν να εισέλθουν σε νέο σκηνικό έντασης, καθώς Ερντογάν, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, εμφανίζεται να αντιδρά με οξύ τρόπο στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ο ελληνικός στόλος πάντως είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Έκλεισε τους πομπούς του το Ορουτς Ρέις
Υπενθυμίζεται ότι από χθες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του -το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας- το απόγευμα της Κυριακής.
Αυτή την τακτική ακολούθησε και στο παρελθόν η Τουρκία και συγκεκριμένα, κυρίως για να προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, περί τις 15 μονάδες του τουρκικού στόλου φέρεται να κινούνται τις τελευταίες ώρες βορειοανατολικά της Ρόδου, όπου η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Ηδη η Αγκυρα τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, ενώ προανήγγειλλε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» και ανήγγειλε πως αρχίζουν ξανά οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν τίθεται ανάγκη να υπάρξουν συνομιλίες με όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».
Η δήλωση αυτή εντάσσεται στην ακολουθία των αντιδράσεων που ξέσπασαν χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η αρχή έγινε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που έκανε λόγο «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
«Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε με νόημα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή« βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κλιμάκωση των αντιδράσεων της Άγκυρας δεν αναμένεται να κοπάσει γρήγορα. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η συνάντηση που πρόκειται να έχει σε λίγες ημέρες ο Ερντογάν με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του ψευδοκράτους.
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Οι κινήσεις της Άγκυρας θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες ώρες σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ανησυχία στην ΕΕ για την κινητοποίηση του ναυτικού
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα πως οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.
Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.
«Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καταβάλλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις