Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά
- Σε… «κέντρο εξειδικευμένης φροντίδας» η φοιτήτρια που γδύθηκε δημόσια στο Ιράν
- Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
- Οι δέκα κλάδοι με τις υψηλότερες αποδοχές στην Ελλάδα
- «Είμαι τόσο περήφανη για τη νεαρή κυρία που έγινες»: Η Βικτόρια Μπέκαμ για τη διάδοχο & κόρη της Χάρπερ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου μετά την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.
Παράλληλα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.
Διπλωματικός πυρετός
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις