10/8/1913 : Η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου
Η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, που συνήφθη στις 10 Αυγούστου 1913 (28 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο) μεταξύ της Ελλάδας, της Ρουμανίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, σήμανε τον τερματισμό του Β' Βαλκανικού Πολέμου, που είχε καταστροφική έκβαση για τη Βουλγαρία
- Το TikTok κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
- Νέο περιστατικό bullying σε σχολική εκδρομή - Μαθητές έβαλαν σακούλα στο κεφάλι συμμαθητή τους
- Γεωργόπουλος: Έχασε ο Κασσελάκης αλλά να μη μιλάμε και εμείς για νίκη – Χαμηλή η συμμετοχή
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μανιμανάκης
Η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, που συνήφθη στις 10 Αυγούστου 1913 (28 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο) μεταξύ της Ελλάδας, της Ρουμανίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, σήμανε τον τερματισμό του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, που είχε καταστροφική έκβαση για τη Βουλγαρία.
Η Συνθήκη καθόριζε, μεταξύ άλλων, τα νέα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας με τις νικήτριες Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.
Στην πραγματικότητα, η εν λόγω Συνθήκη καθόριζε τη νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ρύθμιζε τις εδαφικές εκκρεμότητες που είχε αφήσει η Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία είχε υπογραφεί στις 17/30 Μαΐου 1913.
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς της επέτρεψε να διπλασιάσει σχεδόν τα εδάφη της (από 63.211 τ.χλμ σε 120.308 τ.χλμ), να εμφανίσει σημαντικότατη αύξηση πληθυσμού (από 2.631.952 σε 4.718.221 κατοίκους) και να αποκτήσει περιοχές με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.
Η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), καθώς και την Κρήτη.
Τα προσκτηθέντα εδάφη ονομάστηκαν Νέες Χώρες, σε αντιδιαστολή με την Παλαιά Ελλάδα, δηλαδή την ελληνική επικράτεια προ των Βαλκανικών Πολέμων.
Σε ό,τι αφορούσε ειδικότερα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου προέβλεπε ότι η οροθετική γραμμή μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και του Βασιλείου της Βουλγαρίας θα εκκινούσε από τα νέα βουλγαροσερβικά σύνορα επί της κορυφογραμμής του όρους Μπέλες και θα κατέληγε στις εκβολές του ποταμού Νέστου, στο Αιγαίο πέλαγος.
Επίσης, η Συνθήκη όριζε ρητώς ότι η Βουλγαρία παραιτείται από κάθε αξίωσή της επί της Κρήτης.
Πληρεξούσιοι του βασιλιά των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Α’, στη συνδιάσκεψη του Βουκουρεστίου είχαν οριστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Νικόλαος Πολίτης (διεθνολόγος και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών), ο διπλωμάτης Δημήτριος Πανάς, καθώς και οι επιτελικοί αξιωματικοί Αθ. Εξαδάκτυλος και Κ. Πάλης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις